"Jobs-eran är förbi - nu börjar en ny era"

ANNONS
|

De lade ner blommor, tände ljus och lämnade meddelanden.

Utanför en Apple-butik i San Francisco höll flera upp bilder av Jobs på sina Ipad. Vid en butik i New York fick bilder av Jobs bilda ett provisoriskt minnesaltare, som sörjande förevigade med sina Iphone.

Även i Australien samlades människor vid Apple-butiker.

I Kina, där varumärket Apple är mycket populärt, lades nästan 35 miljoner hyllningar till Jobs ut på internet timmarna efter nyheten om hans död.

En ung man hade kört i över en timme för att överlämna en bukett vita liljor till de anställda i en Apple-butik i Shanghai, en av fem i Kina.

ANNONS

–Han var en stor man. Han förtjänar att bli ihågkommen, sade mannen, som inte ville uppge sitt namn.

Sociala medier som Twitter svämmar över av inlägg om Applegrundaren Steve Jobs bortgång. Ämnet var på morgonen det mest omskrivna både i Sverige och i världen som helhet, enligt Twitters egen trendindikator.

En av alla dem som hyllar Jobs är finländska Nokias vd Stephen Elop. Även om Jobs har gått bort lever hans "passion för enkelhet och elegans" kvar, menar Nokiachefen.

"På Nokia är allas tankar hos hans vänner och familj", skriver Elop i ett Twitterinlägg.

"Intressant att se vad som händer nu med Apple"

–Jag har den största respekt för det han gjort och det han har byggt upp. Det är en sorgens dag för mig, säger tidningen MacWorlds chefredaktör Andreas Leijon.

Han tror att Steve Jobs kommer att hedras även i Sverige.

–Det tror jag absolut. Inte i samma utsträckning som i USA, men vi märker redan att vår Facebook-sida svämmas över av kondoleanser. Det kommer bli stort. Jag tror många tar det här personligt. Många har ett känslomässigt band till Steve Jobs. Det är otroligt häftigt – och samtidigt lite läskigt, beroende på hur man ser det.

ANNONS

Andreas Leijon är framförallt imponerad av Steve Jobs integritet och hans passion för det han gjorde.

–Han var en otrolig visionär. Sedan var han så kompromisslös och stark, vilket gjort honom till en tydlig ikon. Gemene man har nog ingen koll på Samsungs eller Googles vd. Men till och med min mamma vet vem Steve Jobs är – och har en Iphone och älskar den.

När det gäller Apples produkter tror han att Steve Jobs bortgång kommer märkas först om två till tre år.

–Apple är Steve Jobs, och Steve Jobs är Apple. Det blir intressant att se vad som händer nu med Apple. På kort sikt kommer det nog inte att märkas, men om två år kommer man se konsekvenserna av vad som var Jobs-andan, hur mycket som var myt och hur mycket som var verklighet, säger Andreas Leijon.

Ny era för Apple

Telekomanalytikern Helena Nordman-Knutson, på Pareto Öhman fondkommission, säger att dödsbudet var väntat – men tycker att tidpunkten är högst symbolisk, endast dagar efter att den nya Iphone-modellen presenterats.

ANNONS

–Han var en karismatisk ledare som skapade ett multimiljardsmärke genom att vara envis och tro på det han gjorde. Han trodde på den revolution han skapade.

TT: Hur kommer hans bortgång påverka Apple?

–Apple har redan en ny vd och Apple har ju kvar sina kreativa ingenjörer och sina kreativa människor. Men nu gäller det för dem att få karisman dit, att hålla uppe den där livsgnistan och mystiken. Det blir deras stora utmaning.

–Jobs-eran är förbi och nu börjar en ny era. De måste tänka om och fundera på vilken väg de ska gå. Det går inte att leva på gamla meriter, säger Helena Nordman-Knutson.

Sedan Steve Jobs återkomst som vd i september 1997 har Apples aktie haft en extremt positiv värdeutveckling. Aktiekursen stod då i drygt fem dollar. Gårdagens stängningskurs var 378:25 dollar. Bara det senaste decenniet har aktien stigit med över 4000 procent.

I augusti i år tog Apple tillfälligt över titeln som världens högst värderade börsbolag från oljejätten Exxon Mobil. Nuvarande aktiekurs ger ett totalt marknadsvärde på teknikjätten på omkring 350 miljarder dollar, motsvarande cirka 2400 miljarder kronor.

ANNONS

Jobs viktig ikon

–Jobs har varit en jätteviktig ikon, särskilt för de anställda på Apple. Han har alltid kommit med en grundidé, men sedan lämnade han över den till innovatörer, både tekniska och designmässiga, säger Daniel Johansson, nätforskare på Blekinge tekniska högskola.

–Men det är först om 10–20 år som man kommer att kunna se hur viktig han egentligen varit. Det har funnits ett antal individer i den tekniska historien som varit viktiga och som stått bakom en innovation som sedan gått vidare, som radion eller tv:n. Det är för tidigt att säga om Jobs med hans idéer om musik är så stor. Men det som Apple gjort med Ipoden, Itunes och Iphone har helt klart påverkat branscherna och därmed vår vardag.

–Han är också en person som är karismatisk och oberäknelig. Men en person som Tim Berners-Lee som uppfann webben är nog en mycket viktigare person men när han går bort kommer det nog bara att bli en liten notis. Berners-Lee är normal och vanlig men det skulle lätt ha kunnat bli en dyrkan kring en sådan person. Så det har ganska mycket med Steve Jobs själv att göra när det blivit den här nästan religiösa dyrkan av Appleprodukter.

ANNONS

Präglat flera generationer

–Det har väl nästan aldrig hänt förut i historien, att man läser om en persons död via de saker som han uppfann, säger journalisten och författaren Jan Gradvall om Steve Jobs bortgång.

Han konstaterar att beskedet om en företagsledares död sällan tagits emot med sådan bestörtning bland vanliga privatpersoner. Men så var inte Steve Jobs en vanlig företagsledare. Gradvall drar paralleller till musikern John Lennon:

–Det finns en parallell på så sätt att saker som Steve Jobs har gjort har präglat ett par generationer, hur man har tänkt och uttryckt sig.

Han ser också likheter i Lennons och Jobs uppväxtförhållanden, i synen på människan. Och på frågan om personen Steve Jobs tillmäts för stor betydelse svarar han med en annan liknelse:

–Även om Beatles var ett av många 60-talsband, en del av en rörelse, så kan man inte överskatta den enskilda betydelsen som Beatles och John Lennon hade. De var spjutspetsen, de som hela tiden förde det framåt.

ANNONS

Ser också monopolistiska tendenser

Jan Gradvall blev också personligen berörd av beskedet om Jobs bortgång.

–Ja, faktiskt. Allt jag har skrivit sedan datorn kom, det har jag gjort på Mac. Jag är väldigt ointresserad av teknik egentligen, och har haft någon slags rädsla för teknik. Men Mac har satt användaren i fokus.

Men, tillägger han, "man ska inte romantisera allting" kring Apple och Steve Jobs. Precis som andra storföretag har Apple, i takt med att bolagets inflytande över musik- och mediebranscherna har vuxit, fått kritik för monopolistiska tendenser.

–Jag hoppas att inte det glöms bort. Det är väldigt viktigt att rikta kritik mot både Apple, Google och Facebook för de här monopolistiska tendenserna, de här härskarteknikerna. Det är ganska märkligt att vi väldigt okritiskt har låtit de här entreprenörerna och företagen blanda sig i våra liv så mycket som de har gjort.

ANNONS