Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Jobben tema i S-ledarens tal

Trogna gräsrötter, partitoppar och nyfikna såg Stefan Löfven leda demonstrationståget mot Götaplatsen.

Strax efter fyra på första maj började täten av tåget med drygt 3 000 deltagare komma fram till Götaplatsen där den nye S-ledaren ska hålla tal. Tillsammans med Stefan Löfven gick tre mer eller mindre rödklädda kvinnor: hustrun Ulla Löfven, S-Göteborgs ordförande Anna-Johansson och kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén. Med i främsta ledet fanns också LO-distriktets ordförande Janne Nilsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anette Guldbrand med sonen Gabriel och Malin Rosen har kommit från Stenungsund med sina familjer för att gå med i demonstrationståget och lyssna på den nye S-ledaren.

Till GP:s reporter Åsa Brevinge sade de att det känns viktigt att visa solidaritet med partiet och Socialdemokraternas budskap. De har höga förväntningar på Stefan Löfven.

- Han känns helt rätt och har båda fötterna på jorden, säger Malin Rosen.

Även Socialdemokraternas Göteborgsordförande Anna Johansson tycker att Löfven känns rätt.

- Det känns väldigt bra. Han är en trygg, stabil person med enorm erfarenhet från industrin, säger Anna Johansson som själv har Första maj-talat i Partille, Mölndal och Bergsjön.

Åsa Brevinge undrade hur stämningen är i partiet i Göteborg.

- Det har varit en lite trött organisation som nu håller på att resa sig, svarar Anna Johansson.

Strax efter halv fem började Stefan Löfven tala på Götaplatsen inför 15 000 åhörare.

– Sverige är ett fantastiskt land men efter sex år med M i regeringen så spricker fasaden.

Stefan Löfven anklagade regeringen för att ha låtit arbetslösheten stiga i onödan genom att vara passiv i den ekonomiska krisen.

– Regeringen väntar på bättre tider. Sverige väntar på en bättre regering.

– Och vägen framåt är jämställdhet mellan man och kvinna, vi behöver en feministisk politik. Vi bygger ett Sverige för alla, vem du än är står socialdemokratin upp för din frihet.

Stefan Löfven fortsatte med att ta upp ungdomsarbetslösheten.

– Dagens unga är nog mer kunniga och vetgiriga än någon tidigare generation. Det skulle kunna vara en solskenshistoria, men idag är 147 000 unga arbetslösa.

– Ungdomsarbetslösheten inget tecken på fel på ungdomarna utan ett bevis på att det är fel på den förda politiken. Vi tror på ungdomarna och ska göra det möjligt för varenda kille i tjej att tro på framtiden.

Han talade om att utveckla tre områden: stabila offentliga finanser, sysselsättning och utbildning.

– De kallar näringslivet för ett särintresse och jag förstår inte hur de tänker. Vi vill ha samarbete mellan politiken, näringslivet och akademin och vi vill satsa mer på forskning o utveckling,

Sverige behöver ligga precis längst fram i utveckling av nya produkter, poängterade Löfven.

– En socialdemokratisk regering kommer att tillsätta ett innovationspolitiskt råd, lett av statsministern.

Vid fem avslutade Stefan Löfven sitt tal och sedan Internationalen avrundat mötet gick S-ledaren upp till Målareförbundets hus på Dicksonsgatan, där han tillsammans med demonstrationsledningen bjöds på en buffé.

Bild - 2
Bild - 4
Mest läst