Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild
Under sommaren sitter Carina Sundqvist gärna ute och jobbar.

Jobbar utan fast kontor

Carina Sundqvist har alltid haft jobb där arbetsplatsen har kunnat varieras. – Det passar en rastlös själ som mig, säger hon.

Idag är kontoret en kolonistuga nära Slottsskogen. Carina Sundqvist sitter och läser vid ett bord med blommig duk, och grannkatten Sigge dyker upp och håller henne sällskap. Att kunna byta arbetsplats är viktigt för Carina.

– Jag vill kunna röra mig i stan och byta miljö ofta. Jag får inspiration bara av att gå och titta på hus.

Carina är bebyggelseantikvarie och driver Inspirationsbyrån. De anordnar guidade rundturer i Göteborg med teman som ”Det fula Göteborg”, eller ”Avenyn – Sveriges mest kända gata”. Nytt för i år är Fyrsafari.

Dessutom jobbar hon med databasen Museia, en bildbaserad sökmotor med ambitionen att göra världens kulturarv sökbart.

– Jag vill få människor att turista lokalt, och att få dem att verkligen se husen och bebyggelsen omkring oss.

Inga av de arbetsuppgifter som Carina har kräver att hon sitter på en fast arbetsplats. Visserligen har hon ett kontor på inkubatorn Framtidens Företag. Det är en bra bas. Men jobbet sköter hon från hela stan.

– Sedan jag köpte en Iphone har det blivit ännu lättare. Man kan väl säga att Iphonen har blivit mitt kontor. Det är helt klart mitt viktigaste arbetsredskap.

Använder sociala medier

Marknadsföringen sker främst i sociala medier. Carina bloggar, twittrar och finns på Facebook. Det mesta sköter hon själv, men har fått hjälp med sina tre hemsidor av kompisen Peter Hippeläinen.

– När tekniken strular kan jag bara ringa, så hjälper han mig.

Arbetsdagarna består av att hålla kontakt med olika människor, hitta samarbetspartners och göra research. Mingel har blivit ett viktigt sätt att knyta kontakter. Men Carina läser också böcker, gräver i arkiv och gör intervjuer.

– Man kan väl säga att jag bedriver en del egen forskning.

Ibland måste hon hejda sig själv.

– Jag kunde jobba 16 timmar om dagen. Nu försöker jag att ta det lugnt dagen efter om jag haft en guidad tur kvällen innan.

Nu håller Carina på att ta fram material till ett nytt projekt som handlar om förortsarkitektur. Dessutom ska konceptet ”Walking Dinner”, som är en kombination av en trerätters måltid på restaurang och en guidad rundtur, exporteras till Stockholm och Malmö.

Inspirationsbyrån har funnits i tre år.

– Det har varit ganska ekonomiskt slitsamt. Men nu har det börjat lossna. Framtiden ser ljus ut.

Ålder: 35 år.

Gör: Driver Inspirationsbyrån.

Kommande projekt: Fyrsafari och förortens arkitektur.

Bästa arbetsplasten: Det beror på. Men någonstans på stan.

Mest läst