Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Löfven vs Reinfeldt.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jobb och ungdomsarbetslöshet

Löfven fick frågan hur snabbt S kan genomföra sitt löfte om att ta bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. – Vi får se hur mycket vi orkar med. Vi kommer förslag i höstens budget, sade S-ledaren men medgav att det kommer att ta flera år.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven möttes på söndagen för första gången i en debatt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid ett par tillfällen hettade det till på allvar.

Löfven fick mestadels hålla sig till det område han helst vill tala om, jobb- och näringspolitiken, under första halvlek i SVT:s partiledardebatt.
– Jag tror att jag stött på mer näringsliv än ni tillsammans under åren, sade S-ledaren kaxigt och syftade på åren som fackordförande i Metall.


Han gick till offensiv med argument som hörts ofta den senaste tiden. Regeringen kritiserades för att ha misskött kampen mot arbetslösheten.
– Ni sade att vi hade massarbetslöshet 2006. Nu är arbetslösheten ännu högre. Vad kallar ni den för nu? undrade Löfven.
Inledde artigt
Han efterlyste en aktiv närings- och innovationspolitik och mer utbildningssatsningar för arbetslösa.


Reinfeldt inledde artigt och trodde att det skulle gå bra för Löfven som S-ledare, men tillade att "vi får se om det blir en gammal eller ny S-politik". Sedan var det slut på artigheterna.
Reinfeldt raljerade över Löfvens förslag om ett innovationspolitiskt råd och undrade om S-ledaren tror att jobben blir fler genom att sitta ned och fika.
Riktigt hett blev det när debatten gick in på a-kassan. Löfven förklarade att S står fast vid att taket höjs till 910 kronor om dagen. Reinfeldt passade på att utmåla S som ett bidragsparti.


– Jag tycker att man ska ge mer i plånboken för de som arbetar och att man ska satsa mer på välfärdens kärna, sade han.
Småpartiernas chans
Sedan hävdade Reinfeldt att S i förra höstens budgetmotion lägger 43 procent av sina satsningar på bidragshöjningar. Det fick Löfven att högljutt protestera och debatt gick för ett ögonblick över till käbbel mellan statsministerrivalerna.
Även Miljöpartiets Gustav Fridolin och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt debuterade i SVT:s partiledardebatt. Sjöstedt fick bland annat in en vass replik om Reinfeltds halvering av krogmomsen.


– Du tror att vi kan äta oss ur krisen.
Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap, tror att debatten är viktigast för småpartierna. Deras ledare behöver synas.
– Vi har siffror på att varken Fridolin, Sjöstedt eller Lööf är så kända än – och det behöver de bli fram till 2014.

Medan ledarna för SD, V och FP räckte upp händerna när programledaren undrade vilka som vill förstatliga skolan igen hävdade Stefan Löfven att skolans problem nog inte har att göra med om kommunerna eller staten har ansvaret för skolan.

– Men vi behöver en mer integrerad skola, med elever från olika socioekonomiska grupper, sade Löfven och hävdade att hans egen skolgång, där juristens, platschefens, arbetarnas och tjänstemännens barn gick i samma skola är det bästa för samhället.


Det är staten som har ansvaret att se till att skolorna blir blandade igen, så att lågpresterande och högpresterande får dela skolgång.
– Hur ska du åstadkomma det, undrade KD-ledaren Göran Hägglund och hävdade att skolan var lika segregerad under hans uppväxt i Degerfors som den är nu. Det har inget att göra med det fria skolvalet, sade han.


– Jag kommer aldrig att tumma på det fria skolvalet, sade C-ledaren Annie Lööf och tyckte att det verkade som om en del av hennes debattmotståndare vill att alla skolor ska ha samma dåliga kvalitet.

– Tyvärr verkar det som du är nöjd, Fredrik Reinfeldt, trots att det var 28 000 personer som hade varit arbetslösa i mer än två år när ni tog över och att det nu är över 70 000, sade Stefan Löfven efter det att statsministern hade framhållit Sveriges goda statsfinanser, i ett Europa som krisar.
Folkpartiledaren och hans regeringskollegor kritiserade särskilt Vänsterpartiet för att ha lagt ett oansvarigt budgetförslag.
– Ni vill bara brassa på och förändra Sverige till ett Nordeuropas Grekland, sade Jan Björklund och Centerledaren Annie Lööf hängde på med att V vill riva utgiftstak och rasera det finanspolitiska ramverket.
SD:s Jimmie Åkesson ansåg att regeringen måste våga satsa på investeringar.

Programledarna frågade oppositionen om hur mycket de vill höja inkomstskatten. V vill höja skatten på inkomster över 28 000 kronor i månaden, MP på inkomster över 40 000 och S på inkomster över 50 000 kronor i månaden. SD vill behålla de genomförda jobbskatteavdragen som de är.
Jimmie Åkesson uppgav också att SD är villigt att förhandla med regeringen om att stödja ett femte jobbskatteavrdag, även om man är tveksam till dess jobbskapande effekter.
Reinfeldt konstaterade att S står bakom 68 av de 70 miljarder som regeringen sänkt inkomstskatten med.
– Ni stöder våra skatteförslag ett år senare och det beror på att det är vanligt folk som fått det bättre, sade han och syftade på att S först sagt nej till föreslagna jobbskatteavdrag för att ett år senare acceptera det.
Löfven menade att skattesänkningarna kunnat genomföras genom nedskärningar på andra håll.
– Det är därför ni måste kasta ut folk ur sjukförsäkringen. Det är därför vården och skolan går åt fel håll.
Då kontrade Reinfeldt med att S just accepterat 68 av de 70 miljarderna i inkomstskattesänkningar.
Löfven fick sedan frågan hur snabbt S kan genomföra sitt löfte om att ta bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.
– Vi får se hur mycket vi orkar med. Vi kommer förslag i höstens budget, sade S-ledaren men medgav att det kommer att ta flera år.
Reinfeldt replikerade snabbt.
– Det var ett viktigt besked. Nu backar S om det stora löftet till pensionärerna, sade han.
Löfven menade att S inte har backat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.