Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Jisander är efterlyst

  Göteborgske Trustormannen, Thomas Jisander är efterlyst efter att ha uteblivit från fängelsestraff. Han har nyligen setts i Göteborg.

  Förra hösten dömdes Thomas Jisander av Svea hovrätt till ett och ett halvt års fängelse för anstiftan till en grov förskingring på närmare 20 miljoner kronor. Pengarna ska enligt domen, på hans uppdrag ha överförts från det plundrade investmentbolaget Trustor, till stiftelser i Liechtenstein som kontrollerades av honom själv.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Jisanders advokat, Leif Silbersky, sökte prövningstillstånd hos Högsta domstolen, men fick avslag.

  Och enligt Kriminalvårdens placeringsbeslut skulle Thomas Jisander ha inställt sig på anstalt den 19 juli i år för att börja avtjäna sitt straff.

  Sommardagen kom – men inte Jisander.

  – Normalt när en person inte har inställt sig på angivet datum brukar Kriminalvården först begära att personen ska förpassas till närmaste häkte av polisen. Men i det här fallet begärdes han efterlyst den 3 september, säger Freddie Jemander på Kriminalvårdens huvudkontor.

  Kriminalvårdens begäran sändes till Citypolisen i Stockholm.

  Thomas Jisander är sedan sju år skriven i Italien, och svenska myndigheter har haft mycket svårt att nå honom.

  Inte minst kronofogden i Göteborg som söker honom för en skatteskuld som nu är uppe i 118,6 miljoner kronor.

  – Vi har begärt handräckning i Italien, men där finns han inte heller. Och han har ju ingen adress i Sverige, så vi har inte kunnat få fram var han bor, tyvärr. Men vi får rapporter om att han synts i Göteborg, säger Björn Lindberg, på kronofogdens specialenhet.

  Thomas Jisander friades av hovrätten för misstänkt grovt skattebrott.

  Men enligt Skatteverkets beräkning skulle Thomas Jisanders beräknade inkomster under Trustoraffärern beskattas med 72 miljoner kronor, inklusive ränta och skattetillägg.

  Under åren har skulden med avgifter och räntor tickat på och närmar sig snabbt 120 miljoner kronor. Thomas Jisander har inte betalat ett öre på skatteskulden.

  – Nej, han saknar betalningar och vi har inte hittat den minsta tillgång, säger Björn Lindberg.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.