Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Jerusalem på plats

Efter många om och men öppnar nu den omdiskuterade utställningen Jerusalem på Världskulturmuseet. - Jag går en hårfin balansgång med de här bilderna, säger fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

Efter åtskilliga turer och med ökat säkerhetspådrag hänger nu fotografen Elisabeth Ohlson Wallins utställning Jerusalem på Världskulturmuseet. Efter sommarens bråk mellan fotografen och museet, som först backade för att visa den men sedan ändrade sig, var intresset stort då utställningen pressvisades på tisdagen.

- Vad jag har lärt mig av det här är att en konstnär har en helt annan hjärna, ett helt annat kall, än vad myndigheter har. De har mycket regler att stå i. Men då är det viktigt att stödja konstnären i det konstnärliga arbetet. Om konstnären känner sig rädd för vad man får visa och inte visa är vi inne på farliga marker, säger Elisabeth Ohlson Wallin om dispyten.

I utställningen diskuterar hon religion och dess förhållande till sexuell läggning. De sjutton bilderna utgår från judiska, kristna och muslimska heliga texter och visar homo-, bi- och transsexuella i olika religiösa miljöer i den historiska staden.

- Jag har stor respekt för människor som mår bra i sin religion men tycker inte om när religion används till att hota människor, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

- Jag vill verkligen inte gå över gränsen där bilderna upplevs som enbart kränkande. Då har jag misslyckats. De ska visa både det vackra och det skrämmande, säger hon.

Bild - 1

Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning öppnar onsdag 10 november och visas till och med 1 december.

Parallellt med utställningen och till mitten av december hålls ett program med samtal och filmvisningar som berör yttrandefrihet, hbt-frågor och religion.

En längre intervju med Elisabeth Ohlson Wallin hittar du i GP:s pappersupplaga i morgon.

Mest läst