Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Jeerk

Jeerk showar i Göteborgs delfinal

TV/PÅ SCEN: Stepp- och rytmgruppen Jeerk från Göteborg uppträder som mellanakt under Melodifestivalens deltävling i Scandinavium den 11 mars. Runt tre miljoner tv-tittare väntar.
En dryg månad senare, den 21 april, har performancegruppen premiär för sin första krogshow, även den på hemmaplan, Trädgår'n i Göteborg.
- Nu börjar det röra ordentligt på sig. Båda händelserna är betydelsefulla för oss - bättre skjuts än Melodifestivalen kan man knappast få inför en show, säger Johan X:et Erixzon i Jeerk.
I takt med Melodifestivalens publika utveckling är det inte bara tävlandet som fått låtskrivare och artister att ställa sig i kö.
Som skyltfönster är den tv-sända tävlingen svårslagbar. Runt tre miljoner bänkar sig vid varje deltävling (fyra stycken) och finalen lockar ytterligare cirka en miljon tittare. Därför har mellanakterna, pausunderhållningen som SVT utser, blivit attraktiva. Dels för att det ekonomiskt, tekniskt och scenografiskt läggs krut på dem, dels för det stora publika genomslaget.
Som en följd har det blivit en hel det hemlighetsmakeri kring utnämningarna - inget har hittills läckt ut. GP kan avslöja Jeerks deltagande, enligt uppgift ett av få svenska inslag. Vid övriga tävlingar blir det, enligt uppgift till GP, i huvudsak internationella artister som svarar för mellanakten.
Som en följd av allt hysch-hysch är man i Jeerk förtegen om vad som ska hända på Scandinaviums scen.
- Jag kan bekräfta att vi ska vara med, men detaljerna är hemliga. Men det kommer helt klart att bli udda och häftigt, lovar Johan X:et Erixzon.
Mer pratsam är han om krogshowen på Trädgår'n. Hittills är elva föreställningar planerade, fler kan det bli, eventuellt med fortsättning till hösten.
Förutom steppdans, sång och humor har de fem medlemmarna i Jeerk gjort sig kända för rytmiska och ljudmässiga experiment. De har kompat sig själva med det mesta från hockeyklubbor till cykelhjul. Inför showen i Göteborg, som utlovas vara den optimala rytm-och rockföreställningen, väntar 40 ventilationsrör i olika storlekar, egentligen avsedda för industrin.
- Fast vi förvandlar dem till ett gigantiskt trumset med helt unikt sound, säger Erixzon.
Samtidigt som Jeerk har klart med två stora händelser i vår förhandlas det med Sveriges Television och Svenska Filminstitutet om framträdande under Guldbaggegalans fest i Göteborg. Den delen är dock inte klar än.
Mest läst