Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Jazzpianisten Åke Johansson död

Åke Johansson, Borås, en av Sveriges främsta jazzpianister, avled på lördagen i en ålder av 73 år. Han anses vara en av landets mest inflytelserika musiker inom bebop-traditionen.

Åke Johansson var blind och kom 1944 till en skola för synskadade i Stockholm. Han utbildade sig i musik. Han hörde Louis Armstrong på en konsert i Stockholm 1949. Bandets pianist var Earl Hines och han inspirerade Åke. Andra influenser kom från Charlie Parker, Bud Powell, Lee Konitz och andra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

1956 flyttade han åter till hemstaden Borås och etablerade sig som jazzmusiker. Han kom att spela med de flesta svenska storheter, bland dem Lars Gullin, men också med internationellt berömda musiker, Han turnerade landet runt med bland andra Chet Baker och Dexter Gordon. Åke turnerade också utomlands. 1988 vann han utmärkelsen Gyllene skivan med plattan Encore. Åke var också flitig kompositör.

2006 tilldelades han hederstiteln Boråsambassadör. För ett antal år sedan drabbades Åke av en stroke som påverkade hans tal och rörelseschema. Men med stor envishet lyckades han träna så han kunder spela piano hjälpligt med en hand.

Han sörjs närmast av hustrun Britta-Lena.

Mest läst