Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Jasmine Idun Lyman: Jag är berättandearkitekt

”Jag kallar mig berättandearkitekt och arbetar bland annat med indieproduktioner inom film- och spelbranschen. Indie innebär ofta att man är friare som konstnär, och att man sköter finansiering och distribution på egen hand. Det är alltså den här branschens variant av do-it-yourself.

Jag är utbildad både i konst, teknologi, kognitionsvetenskap och arkeologi och har tittat på kulturella uttryck och berättelseformer från stenåldern och framåt. Spel är människans äldsta form av interaktiv kultur, och berättande av olika slag har alltid varit en stor del av vårt sätt att leva. Under renässansen trycktes dock konsten undan mer och mer till förmån för andra vetenskaper. Men under de senaste åren har utvecklingen gjort framsteg och man talar nu återigen om att teknik och kultur inte behöver vara åtskilda.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För mig är DIY-rörelsen en filosofi och mentalitet, till och med en livsstil, eftersom jag alltid fått fixa det som behövs till mina projekt på egen hand. Jag försöker till exempel ha ett öppet sinne inför att använda olika material på andra sätt än de är avsedda för. På så sätt uppfinns ju nya saker.

För några år sedan ville jag hitta lösningar på alla dessa misfits i samhället och skapa en plats för dem som inte passar in i traditionella kanaler. Jag startade Collaboratory, ett så kallat makers space, på 700 kvadratmeter i Göteborgs filmstudios lokaler på Lindholmen. Där sitter nu indiespelsutvecklare, filmare och innovatörer – Collaboratory är mer ett labb än ett kontor. Jag själv håller på och bygger en robot av kretskort, den ska bli ett arkadkabinett till ett spel.

Nyligen arrangerade jag DIYdays för andra gången. Filmskaparen Lance Weiler ligger bakom konceptet och startade världens första DIY-dagar i New York 2007. Nyckelorden är Learn Do Share och det går alltså ut på att man ska få inspiration och verktyg, utveckla och genomföra sina idéer och sedan dela med sig av sina erfarenheter till andra.

Nu pratar jag med folk över hela världen som vill arrangera liknande saker i sina städer, till exempel Barcelona och Tokyo. Do-it-yourself-mentaliten är något som hela tiden utvecklas och sprider sig.”


Jasmine Idun Lyman

Ålder: 33

Familj: Lillebror Filip.

Bor: Johanneberg.

Gör: Berättandearkitekt, det vill säga regisserar film, designar spel och labbmiljöer med mera.

Relation till DIY: Har kallats för Sveriges främsta DIY-aktivist och arrangerar årligen DIY days i Göteborg.

Mest läst