Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
443222.jpg
Ett par vandrar bland raserade bostäder i staden Onagawa i norra Japan på söndagen.

Japan: Värsta krisen sedan kriget

Matematiken är grym i Japans värsta kris sedan andra världskriget. Dödsoffren efter skalvet och tsunamivågorna räknas i femsiffriga tal. Explosioner, härdsmälta och hundratusentals evakuerade följer i katastrofens spår.

Räddningsarbetare sade sig på söndagen ha räddat över 12 000 nödställda. Men hur många som ligger kvar under bråten i östkustlänen Miyagi, Iwate och Fukushima är det fortfarande ingen som vet.

Polischefen i Miyagi, det värst drabbade länet på Japans östkust, konstaterade i dag att dödssiffran enbart i hans län kommer att överstiga 10 000 människor.

Just 10 000 är ungefär så många som saknas bara i den lilla hamnstaden Minamisanriku, i länets nordöstra del.

Därtill ska läggas dödstalen från grannlänet Iwate i norr och Fukushima i söder. Också därifrån rapporteras om städer som närmast helt lagts i ruiner.

Från ort efter ort kommer siffror på döda och saknade och vittnesmål och filmer på förödelsen: Rikuzentakata, Minamisoma, Yamadamachi, Ofunato, Ishinomaki – alla nästan lika härjade och sönderspolade.

Minst 215 000 människor befinner sig i tillfälliga härbärgen runt om i landet på grund av själva skalvet och vågorna. Dessutom har minst 140 000 människor - vissa uppgifter talar om 200 000 - evakuerats från området kring de skadade kärnkraftverken i Fukushima.

Premiärminister Naoto Kan jämför med situationen i landet efter atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki 1945.

-Den nuvarande situationen med jordskalvet, tsunamin och kärnkraftverken är på sätt och vis den värsta krisen på 65 år sedan andra världskriget. Nu är det upp till oss om vi japaner kan ta oss igenom den här krisen, sade Kan i ett tv-tal.

Oviss väntan

Mängder av människor saknar besked om sina nära och kära.

Strax efter tsunamin i fredags fick Tomohiro Abe, 22, ett meddelande: Vi har klarat oss. Efter det har han inte hört något alls från sin familj i Ishinomaki, utanför Sendai.

– Jag hörde att de blev evakuerade till en plats dit tsunamin inte kunde nå. Mer vet jag inte, sade han till TT:s utsända i Tokyo.

– Nu tänker jag särskilt på de gamla, de som inte hann ta sig ut från sina hus tillräckligt snabbt. Vad har hänt med dem?

Japanska Röda korset har skickat 62 kristeam för att ta hand om överlevande i de värst drabbade områdena. 400 läkare, sjuksköterskor och andra experter har skickas ut för att med mobila team hjälpa katastrofoffren. Till nordöstra Japan har också 100 000 soldater skickats för att delta i räddningsinsatsen.

Utländsk hjälp

På söndagen kom också internationella räddningsteam till Japan. USA har skickat hangarfartyget Ronald Reagan för att samarbeta med japanska marinen i sökandet efter saknade. Fartyget ska fungera som flygplats till havs för plan som deltar i sökande. Den japanska basen Matsushima och Sendai-flygplatsen, bägge i Miyagi, översvämmades och är ur drift.

Australien, Sydkorea och Singapore har liksom USA lovat att skicka hundar, sök- och räddningsteam.

Den svenske sök- och räddningsexperten Per-Anders Berthlin är på väg att ansluta till en grupp personer med samma kompetens, som på FN:s uppdrag ska hjälpa till med räddningsarbetet i Japan.

Efterskalv

Kraftiga efterskalv, flera över 6,0, fortsatte att skaka huvudön Honshu samtidigt som det desperata sökandet efter överlevande intensifierades.

-Är det här en dröm? Det känns som om man var mitt i en skräckfilm, sade 50-årige Ichiro Sakamoto i Hitachi till Reuters.

I Sendai, med en miljon invånare, sökte överlevande och räddningsmanskap igenom högar med skräp blandat med rester av byggnader. En del letade efter ägodelar, andra efter anhöriga eller omkomna.

-Vi har haft tsunamier förut, men de var ju små. Ingen trodde att det kunde bli så här, sade 75-åriga Michiko Yamada i Rikuzentakata, en by som nästintill utplånats, i länet Iwate långt norrut. -Tsunamin var svart. Jag såg människor på bilar och ett gammalt par som sköljdes bort mitt för mina ögon!

De svenskar som finns i Sendai har erbjudits transport ur staden. Anders Jörle på UD:s pressjour säger att det rör sig om 16 personer, men att alla av dem inte vill lämna Sendai.
Transporten kommer att avgå på morgonen lokal tid.

Den lilla staden Kujukuri vid kusten öster om Tokyo drabbades inte lika hårt av tsunamin som de norra delarna. Ändå syns tydliga spår av jättevågorna, rapporterade TT:s utsända.

Koji Nakamura flydde från den fem meter höga vågen.

-Jag sprang uppför motorvägen eftersom jag inte visste om mitt hus skulle klara sig, vägen ligger tio meter över havet så jag visste att det var säkert där, sade han.

Tillsammans med flera grannar såg han hur vattnet i en närliggande flod drogs ut i havet. Direkt efter forsade vattnet tillbaka igen med full styrka in mot staden.

-Jag stannade på vägen till nästa morgon. Det kom säkert tio tsunamier under natten. Jag var väldigt rädd, sade Koji Nakamura.

Änglavakt

Mitt i eländet fanns också plats för mirakelräddningar.

En man som drogs med en och en halv mil ut till havs av tsunamin räddades på söndagen. 60-årige Hiromitsu Shinkawa klängde sig fast vid sitt eget hustak när han upptäcktes och räddades av ett japanskt marinfartyg efter två dagar.

Shinkawa kom från Minamisoma, ett av de samhällen som nästintill utplånats.

sgbgrafik1

Jordskalvet i havet och de efterföljande tsunamivågorna drabbade främst Tohoku-regionen på den norra delen av den japanska "huvudön", Honshu, där vattnet framför allt slog in över prefekturerna Iwate, Miyagi och Fukushima.

Iwate är stort som Västerbotten och har 1,3 miljoner invånare. Huvudorten Morioka har 300 000 invånare, ligger i inlandet bland höga berg och var värdort för alpina skid-VM 1993.

Miyagi är stort som Medelpad med 2,3 miljoner invånare, varav knappt hälften bor i huvudorten Sendai, ute vid kusten.

Fukushima är stort som Uppland och har 2 miljoner invånare. Huvudorten med samma namn har 300 000 invånare och ligger i inlandet.

Totalt har Japan 47 prefekturer – på svenska ofta översatta till län. (TT)


Toyota stoppar efter skalvet all produktion i sina tolv fabriker i Japan fram till den 16 mars. Biltillverkaren uppger att stoppet den 14–16 mars innebär att produktionen minskar med 40 000 bilar.

De ekonomiska förlusterna i de regioner som drabbats av det kraftiga jordskalvet kommer, baserat på information tillgänglig på måndagen, att uppgå till cirka 1 100 miljarder kronor. Förlusterna efter jordbävningen i Kobe 1995 uppgick till runt 3 100 miljarder kronor, enligt bankjätten Credit Suisse.

Även om de ekonomiska utsikterna försämras får jordskalvet ingen omedelbar effekt på Japans kreditbetyg, meddelar kreditvärderingsföretaget Standard & Poor's.

Minst sex japanska hamnar skadades av naturkatastrofen och vid fyra av dem kan verksamheten komma att ligga nere i månader, eller till och med år, uppger experter och företrädare för hamnindustrin.

Analytiker uppskattar att försäkringsbranschens kostnad för naturkatastrofen kan hamna på cirka 220 miljarder kronor. (TT)

Mest läst