Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Japan världsmästare efter straffavgörande

VM-finalen mellan Pia Sundhages USA och uppstickaren Japan blev en rysare som avgjordes på straffsparkar. Saki Kumagai satte den avgörande straffen, sedan USA missat flera. Japan skrällde och vann VM.

Pia Sundhage tillträdde som förbundskapten inför 2008, och började med att leda USA till ett OS-guld i Peking. Hon kom till Tyskland för att också vinna VM med USA, som "bara" fått brons i de två senaste VM-turneringarna. Men ritningarna stördes av Japan, som i tidigare VM aldrig nått längre än till en kvartsfinal 1995.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

USA började starkt. Abby Wambach sköt i ribban efter en halvtimme. Men efter hand fick Japan mera kontroll och fler anfall. Pia Sundhage var missnöjd vid flera tillfällen. Hon ropade ut order och hoppade av frustration.

Efter paus ersattes Cheney av USA-truppens yngsta spelare, 21-åriga Alex Morgan, som är lagkamrat med Caroline Seger i Western New York. Morgan har pekats ut som en blivande stjärna, men fick inte spela från start i någon VM-match.

I 69:e minuten slog Alex Morgan till. Hon sprang i från en back och sköt 1–0 vid bortre stolpen. Efter det såg Pia Sundhage lugnare ut, även om hon ofta stod så nära planen hon kunde i tränarens zon vid bänken.

Men i 81:a minuten gick Sundhage med tunga steg och satte sig. Hon hade just sett hur USA:s mittförsvar inte fick bort bollen efter ett lågt inlägg. Aya Miyama dök fram och slog in 1–1.

Att ha Alex Morgan intill 31-åriga Abby Wambach i anfallet visade sig vara ett bra drag. I förlängningens 14:e minut nickade Wambach in 2–1, hennes fjärde mål i turneringen, på ett inlägg från Morgan.

Men Japan var inte uträknat. Med tre minuter kvar av förlängningen skarvade stjärnan Homare Sawa in 2–2 på en hörna – hennes femte mål i VM.
På tilläggstid var Morgan på väg mot mål, men fälldes av Azusa Iwashimizu, som fick rött kort.

Och när USA missade sina tre första straffar under straffläggningen kunde Japan avgöra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.