Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Japan ber Sverige om hjälp

Nu strömmar hjälpen till Japan, från bland annat Danmark, och svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har fått en förfrågan om att bistå med experter.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har fått en förfrågan från Internationella atomenergiorganet (IAEA) om huruvida den har möjlighet att hjälpa till med ett strålmätningsteam eller andra kärnsäkerhetsexperter.

– Det är inte en begäran utan en förfrågan. Vi har tolkat det som att IAEA inventerar möjligheterna att få experthjälp, säger Anders Hallman på SSM.

SSM har inte tagit ställning till förfrågan.

– Det är inte vi själva som gör det utan det sker på departementsnivå, säger Hallman.

Vattenbombning fortsätter

Vit rök eller ånga har setts komma upp från reaktor 2 i Fukushima, uppger ägaren Tepco.

Samtidigt fortsätter man att vattenbomba reaktor 3 från luften, enligt myndigheter.

Ryssland är redo att ge all tänkbar hjälp till Japan, inklusive i bekämpandet av haverierna på kärnkraftverken, uppger ryska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Vi upprepar vår villighet att erbjuda vilken som helst extra assistens till Japan för att klara av konsekvenserna av den här olyckan, inklusive att bekämpa de eldsvådor som brutit ut på kärnkraftverket, sade den ryske UD-talesmannen Aleksandr Lukasjevitj på en presskonferens i Moskva.

Hjälparbetare i Tjernobyl

Ryssland, och det forna Sovjetunionen, satte i samband med Tjernobyl-olyckan 1986 in hundratusentals arbetare som i skift bekämpade olyckan, rensade upp och täckte för den havererade reaktorn.

Många av de så kallade "likvidatörerna" lider fortfarande av sviterna.

– Jag ångrar inte att jag åkte dit. Jag ångrar att jag förlorade min hälsa, men det var min plikt, säger 73-årige Lev Falkovskij i Moskva till nyhetsbyrån AFP.

– Jag ångrar ingenting. Jag är stolt över allt. Så var det bara, säger 72-årige kollegan Igor Ostretsov.

Han har efter Tjernobyl drabbats av cancer och hjärtproblem. Hur många av likvidatörerna som skadats av sina insatser är omöjligt att säga. FN har uppskattat antalet döda i sviterna av Tjernobyl till omkring 4 000 – andra uppgifter talar om tiotusentals eller till och med hundratusentals döda i förtid.

– Atomenergi borde inte finnas i dagens värld. Jag hoppas att händelserna i Japan kommer att väcka folk och få folk att inse riskerna, säger Igor Ostretsov till AFP.

Danmark skickar sex personer till Japan för att hjälpa till med katastrofarbetet. De ska bistå en grupp nukleära experter från EU, där en dansk ingår.

– De ska ordna transport, kommunikation och logi åt experterna, säger Steen Ramsgaard, informationsansvarig vid danska Krisberedskapsmyndigheten till DR Nyheder.

Dansk hjälp

Två danskar skickas också ner för att bistå landets ambassad. Gruppen ska skickas till Japan så snart som möjligt, helst redan på torsdagen, säger Ramsgaard.

Även Frankrike skickar hjälp i form av ett flygplan med 95 ton av grundämnet bor till Japan, uppger energi- och industriminister Eric Besson enligt AFP.

Besson förklarade i fransk tv att Japan erbjöds en leverans av bor – användbart i bekämpandet av kärnkraftshaveriet vid Fukushima 1 – redan i lördags, men "antingen ansåg de då att de inte behövde det, eller så hade de inte tid att svara".

(TT)

Det är oklart hur mycket radioaktiva ämnen som släpps ut från det havererade kärnkraftverket Fukushima I och vilka stråldoser människor i omgivningen utsätts för.

Efter Tjernobylkatastrofen, då hela reaktor 4 exploderade, reaktorhärden fattade eld och brann i tio dagar, landade 70 procent av det radioaktiva nedfallet i Vitryssland. Ukraina och Ryssland fick ta emot största delen av övrigt nedfall. En liten del fördes med vindarna till Skandinavien.

Enligt en FN-studie kommer Tjernobylolyckan att orsaka 4 000–9 000 förtida dödsfall i cancer. Det baseras på de 600 000 personer som fick högst stråldoser det första året efter olyckan. Andra hävdar att den totala cancerdödssiffran kommer att bli mångdubbelt högre. (TT)

Mest läst