Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
4004497118 (kopia)

Janne Josefsson: Jag blir alldeles skakis

UG-profilerna Janne Josefsson och Nils Hanson skräder inte orden när de ordar om behandlingen av tidigare samhällschefen Mette Friberg.– Jag blir alldeles skakis. Jag tycker behandlingen av Mette Friberg är under all kritik från SVT-ledningen, dundrar Janne Josefsson.

Trots att stjärnor som Belinda Olsson, Johanna Bäckström Lerneby, Karin Mattisson, Sofia Djiobaridis och Janne Josefsson tydligt markerade deras stöd för avgående samhällschefen Mette Friberg i storbråket på SVT har hon nu lämnat.

Stjärnornas ställningstagande handlade inte bara om deras stöd för Mette Friberg utan även om missnöjet gentemot Ylva M Andersson, tidigare chef för SVT Göteborg.

Genom att skriva under ett brev adresserat till SVT:s vd Hanna Stjärne och Maria Groop, som basar över SVT:s digitala utveckling samt allmän-tv, gjorde profilerna ett tydligt ställningstagande.

Men det tycks ha varit förgäves. På fredagsförmiddagen kunde gp.se avslöja att Mette Friberg lämnar SVT efter 17 år på företaget.

– Det är fruktansvärt tråkigt att Mette Friberg lämnar oss, sa Nils Hanson, projektledare för Uppdrag Granskning tidigare på fredagseftermiddagen till GP.

– Samhällsavdelningen är hennes verk, hon har gjort tv-huset i Göteborg till Sveriges centrum för granskande tv-journalistik. Det är tack vare henne som vi över huvud taget har Uppdrag Granskning i Göteborg och hon kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.

Nils Hanson får stöd av kollegan Janne Josefsson som är märkbart upprörd när GP talar med honom.

– Jag tycker inte att jag fått några tillfredsställande svar. Jag hade förväntat mig att man skulle göra en större analys, säger Janne Josefsson.

– Det är inte vi som avgör de här sakerna men det betyder inte att vi bara ska bli överkörda av SVT-ledningen. Det är dem som har satt oss i den här sitsen genom att inte ta tag i det från början.

Janne Josefsson är vidare orolig över att tittarna kan bli de som drabbas allra hårdast av SVT-konflikten.

– Att Mette får lämna det hon har skapat på det här förödmjukande sättet, och när man inte tar ställning för någon av de här cheferna, då har man inte förstått vad som har hänt, säger Janne Josefsson med riktning mot SVT-ledningen.

– Vi förväntas hela tiden producera men det är svårt nu när alla är nedstämda. Att Mette slutar sätter oss i en svår situation. Framför allt kan det här få konsekvenser för tittarna.

Mest läst