Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Jan Lööf får Astrid Lindgren-pris

Kattbiten men glad tog serietecknaren och barnboksförfattaren Jan Lööf emot årets Astrid Lindgren-pris.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han får det för en värld som utgör "en oemotståndlig lockelse för såväl stora som små läsare".

Föga överraskad klev han upp på scenen hos Rabén och Sjögren.

-Jag har ju vetat om att jag skulle få priset ett tag.

Ändå hade inte dagen fallit ut som han hade tänkt sig. Klockan tre på morgonen hade Jan Lööf vaknat av en kattkonsert. När han försökte få tyst på den fick han i stället ett kattbett som tarvade läkarbesök.

Förtjänstfullt författarskap

Astrid Lindgren-priset delas ut av Rabén och Sjögren till "ett förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteratur. Jan Lööf, konstnär, jazzmusiker, barnboksförfattare, illustratör och Janos i 70-talsklassikern "Tårtan" prisas för klassiker som "Sagan om det röda äpplet", "Skrot-Nisse och hans vänner" och för sina serier om Felix.

Prissumman är på 50 000 kronor.

Under måndagens prisceremoni drog han sig till minnes sitt förra besök på Rabén och Sjögren. Det var 1964. Han träffade Astrid Lindgren, han hade ont om pengar och frågade om han inte kunde få ett stipendium. Han fick ett illustrationsjobb och ett personligt stenograferat rekommendationsbrev.

-Stipendier fick de som inte längre behövde dem, men jag ska inte säga att samma sak gäller i dag. På vintrarna bor jag i ett hus i Grekland, ett sommarhus med mögel och fukt. Nu ska jag sätta in treglasfönster.
Mest läst