Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Annabergendahl

Jan Andersson: "Anna Bergendahl vinner i kväll"

GP:s krönikor Jan Andersson, på plats i Globen i Stockholm, hoppas på att Anna Bergendahl eller Eric Saade vinner kvällens final.

Din förhandsfavoriter har det inte alltid så lätt, jag tänker på Sarah Dawn Finer, som bara kom på sjätte plats i förra årets final.

- Nej inte i finalen, men i efterhand har svenska folket godkänt min bedömning – hennes låt Moving on var den melodifestivallåt från föärra året som spelades mest i radio. I år har min favorit Anna Bergendahl en tuff konkurrent i Eric Saade som har fans som är villiga att sms-rösta. Men hellre Saade än Timoteij, det finns något otäckt i fyra blonda flickor som kallar sig Timoteij och vars låt är skriven av en man från Skara som heter Arn.

Den stora trenden bland övriga europeiska bidrag är ballader. Är det mest taktiskt att skicka ännu en ballad eller en upptempo-låt?

- Man ska rösta på den låt man tycker bäst om, det är alldeles för många variabler för att man ska kunna välja taktiskt. Det finns mycket internationell press här idag och några hollänska journalister var övertygade om att Anna Bergendahls ballad skulle vinna, så den verkar fungera även på andra än oss svenskar. Men vill man sticka ut som svensk i år är det förstås bättre att skicka en snabb låt.

Sex utländska jurygrupper ska vara med och rösta i kväll, innan tittarna har röstat klart. Varför gör man så, är det ett sätt att underkänna de svenska rösterna?

- Grunden är ju att det har gått dåligt i Schlager-EM de sneaste åren, så man tar in röster från Öst- och Sydeuropa också, som kan ge sin syn på vilken svensk låt som funkar bäst. Ett sätt att pejla av vad Europa vill ha, helt enkelt. Men lika lite som de svenska jurygrupperna är representativa för det svenska folket är de internationella grupperna repsresentativa för sina nationer, så deras röster kan man inte se som rättesnöre. Mig stör det inte, jag tycker att det är roligt.

Kvällens final i Melodifestivalen sänds i SVT1 mellan 20.00 och 22.00. Därefter blir det en kvarts eftersnack med vinnare och förlorare. Eftersnacket leds av Hanna Eklöf tillsammans med Timo Räisänen, som ska framföra sin version av en melodifestivallåt, och Henrik Johnsson.

Mest läst