Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Jakthundar lever farligt i skogen

  Att vara jakthund är inte riskfritt. I värsta fall kan en vass vildsvinsbete i buken eller en älgspark i huvudet leda till att jägarens bästa vän måste avlivas.

  -Djurägare vet att varje gång man släpper hunden kan det vara sista gången man ser den. Det är en del i att ha en aktiv jakthund. Visst är den en familjemedlem, men också ett redskap, säger Mikael Svensson, veterinär på Läckeby djursjukhus och själv jägare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Såhär års, under pågående jaktsäsong, tar sjukhuset ofta emot fem till sex jaktskadade hundar på en helgdag. Sedan vildsvinen och vildsvinsjakten etablerade sig i södra Sverige orsakas de flesta jaktskadorna på hundar där av just vildsvin.

  Spetsar hunden

  -Ligger en hund för nära ökar risken att grisen får tag i den. Med hjälp av sina betar lyfter den upp hunden och kastar iväg den. Det blir ett sår, ofta i buken, liknande sticksår med en kniv.

  Älgsparkar kan också tillfoga jakthundarna skador, liksom tåg eller bilar som "kommer i vägen" när hunden har fullt fokus på jakten och bytet.

  Enligt Agria djurförsäkring, som försäkrar 40 procent av landets hundar, har vargskadorna minskat kraftigt - från 23 skador 2009 till bara fem under 2013 enligt statistiken.

  Bättre förberedda

  Dålig träning är ytterligare en fara.

  -På framför allt jämt- och gråhund som används till älgjakt kan man ibland se att frambenet svullnat av överansträngning. Men jägarna har blivit bättre på att förbereda sina hundar inför jakten, säger Per Zetterström på Veterinärkiniken i Kalmar.

  De flesta hundar repar sig fysiskt, men mentalt återhämtar sig inte alla.

  -Vissa blir taggade av att få stryk. Andra hundar springer runt benen på husse eller matte när man tar ut dem i skogen. De vill inte jaga mer, säger Mikael Svensson.

  Fakta: Stort mörkertal för vildsvinsskador
  260 av landets hundar med försäkringar i Agria skadades av vilda djur 2013.
  Vildsvin orsakade mer än hälften av skadorna men mörkertalet tros vara stort.
  12 hundar försvann under jakt. 24 hundar skottskadades.
  I dag finns särskilda skyddsvästar i kevlar för jakthundar. Jägare rekommenderas att alltid ha med sig ett första hjälpen-kit ute i skogen.
  Källa: Agria djurförsäkring (TT)