Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Jak - banken utan spekulation

Monjia Manai Sonnius blev glatt överraskad när hon upptäckte att det finns en räntefri bank i Sverige, Jak-banken. Många muslimer väljer att placera sitt sparande där.
Det var 1986 som Monjia Manai Sonnius första gången läste om Jak. Idén, att människor ska spara utan ränta för att senare kunna låna utan ränta, tilltalade henne omedelbart.
- Jag trodde inte att det fanns något sådant i Sverige, så jag blev glad. För mig, som hade varit muslim ett par år då, var det en bra lösning, säger Monjia Manai Sonnius.

Bejakar bankens filosofi
Så småningom blev hon en riktig Jak-entusiast och var organisationens ordförande ett par år på 90-talet. Numera är hon ansvarig utgivare för Jaks tidning, Grus & Guld.
Monjia Manai Sonnius är fortfarande lika övertygad om det riktiga med en räntefri ekonomi. Pengar ska fungera som ett bytesmedel, inte som en vara för spekulation, anser hon.
De senaste åren, när räntan varit låg, har Jak framför allt lockat personer som av olika ideologiska skäl hyllar principen om räntefritt. Dit hör bland annat troende muslimer. Men banken satsar inte på någon direkt marknadsföring riktad vare sig mot dem eller mot några andra.
- Vi är en politiskt och religiöst obunden organisation. Dessutom lägger vi inte en massa pengar på marknadsföring, säger Jaks ställföreträdande vd Johan Oppmark.

Sparkraven ofta ett hinder
Följaktligen har Jak heller ingen bild av hur många av medlemmarna som tillhör den ena eller andra religionen. Monjia Manai Sonnius märker ett ökat intresse, både bland muslimer och andra.
- Det finns en del exempel, bland annat används sparande i Jak som finansiering vid bygget av en ny moské i Skövde, säger hon.
Men alla muslimer tycker inte att Jak-banken är lösningen på deras behov. Abdallah Salah från Sveriges muslimska råd påpekar att de långtgående sparkraven hos Jak gör att många inte klarar att ta lån där. Av samma skäl är det inte heller möjligt att ta stora lån hos Jak, exempelvis för att finansiera en bostad eller en företagsinvestering. De som lånar till ett hus hos Jak-banken tar för det mesta också andra lån, hos någon traditionell bank.
- En muslimsk, räntefri bank skulle vara viktig för exempelvis företagare, eftersom den skulle kunna fungera mer som en vanlig bank, säger Abdallah Salah.
Jak = jord, arbete, kapital
Jak, som står för jord, arbete och kapital, bildades 1965 och fick bankoktroj* 1997. För att låna i banken måste man vara medlem. Hur stort lån som beviljas beror dels på hur stort sparandet är i banken, dels på vilken säkerhet man har.
Av dem som tidigare sökte sig till Jak i förhoppning om billiga lån, när räntan var hög, har många löst in sina lån för att flytta över pengarna till andra banker. Men trots det har Jaks medlemsantal ökat från 20 000 år 1999 till 28 000 i år.
1999 beviljade Jak 1146 lån, till ett genomsnittligt värde av 95 466 kronor. 2005 gavs 1709 lån, i genomsnitt på 131 217 kronor.

* Oktroj (från latinets auctor = borgensman, garant) betyder tillstånd att bedriva bank- eller fondbörsverksamhet. Tillståndet ges av regeringen.
Med oktroj följer att verksamheten underställs gällande lagstiftning och löpande tillsyn av Finansinspektionen.
Mest läst