Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1

"Jag skulle vilja att folk ingriper"

16-åriga Ronja har två gånger utsatts för sexuellt ofredande på spårvagnen. Båda polisanmälningarna har avskrivits, en av dem dagen efter att den lämnades in.

Ronja har kompisar som råkat ut för liknande händelser men som inte vågat eller orkat anmäla. Själv har hon bestämt sig för att inte hålla tyst, av ilska mot "gubbar" som tycker att de kan ta sig friheter och för att få folk att vara uppmärksamma och komma till undsättning.
- Jag tror det är viktigt att tala om sånt här. Man mår bara sämre om man håller det inlåst inom sig. Och jag skulle vilja att folk ingriper om de ser någon ung tjej som sitter på vagnen och ser instängd eller rädd ut. Man kan åtminstone gå fram och fråga vad klockan är.

Vid två tillfällen har hon råkat ut för två olika män som gått tillväga på samma sätt. De har satt sig på sätet utanför hennes, lagt upp en tidning i sitt knä och delvis över hennes. Därefter har de börjat tafsa på henne under tidningen.
En måndag i slutet av november hade Ronja suttit barnvakt och var vid 22-tiden på väg hem från Majorna. Vid Centralen eller Ullevi Norra satte sig en man bredvid henne och började smeka hennes ben under tidningen.
- Jag blev jätterädd men putta till honom. Han slutade men fortsatte snart igen.

Hon lyckades ta sig av vagnen, flera hållplatser för tidigt, och berättade för sin mamma om vad som hänt. Tillsammans gjorde de en polisanmälan. Den ledde till ett telefonförhör med Ronja men i början av året kom ett brev att förundersökningen var nedlagd.
Vid 13-tiden i fredags när Ronja var på väg med spårvagn till sin skola, ett gymnasium i centrum, upprepades händelsen. Också nu satte sig en man bredvid henne, la upp en tidning och började envist tafsa på henne under den. Hon lyckades putta undan honom, trängde sig förbi och gick på den andra vagnen.

Ronja tror sig inte kunna känna igen männen men hon är säker på att det rör sig om två olika: den förste minns hon som ganska kraftig och mörk och mellan 45 och 60 år, den andre som gråhårig och över 50 år.
- Det kändes ganska meningslöst att anmäla det som hände i fredags eftersom det verkade som polisen inte brydde sig. Men mamma övertalade mig.
Anmälan gjordes i tisdags och redan dagen efter var den avskriven.
- Det ringde en man från polisen och berättade att bilderna på vagnarnas övervakningskameror bara sparas i 24 timmar. Han lät uppgiven och beklagade att han inget kunde göra, berättar Ronjas mamma Lena.
Ingen av männen sa något till Ronja. Och själv var hon alldeles tyst.
- Jag blev jätterädd, hamnade som i trans.
Numera är hon på sin vakt; tittar en extra gång över axeln och när hon åker spårvagn sätter hon sig på en enkelplats, bredvid en kvinna eller står upp.
- Jag gillar verkligen inte fördomar men jag har blivit nojig mot äldre män.

Mest läst