Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Jag skulle göra allt IFK inte gör just nu"

Undrar du också vad firade idrottsprofiler från förr sysslar med nu? I GP-sportens serie Vad gör du i dag? plockar vi fram dåtidens hjältar i ljuset igen. Först ut: Andrés Vasquez.

Andrés Vasquez slog igenom med dunder och brak måndagen den 7 maj 2007. I bortamatchen mot Örebro tog han sig fram längs högerkanten, satte vänsterfoten bakom högern och slog till bollen. Rabonamålet spreds över nätet och snart var talangen ett hett villebråd för både agenter, klubbar och media. Nästan åtta år senare ringde GP-sporten upp honom för att kolla vad han gör i dag.

Hur är läget?

– Det är bra. Jag är på en avskedsmiddag innan jag flyger till Schweiz. Jag har varit hemma i Göteborg på semester.

Vad händer i ditt liv?

– Jag spelar i schweiziska Wil och så ska jag bli pappa snart. Barnet beräknas komma den 7 mars.

Hur känns det?

– Det ska bli underbart, jag är jättelycklig. Det är mitt första barn och det är klart att jag är lite rädd också. Det är lite oklart vilket kön det är. Först sa de att det är en kille sedan sa de att det är en tjej.

Jag har läst att du har pluggat ikapp gymnasiet. Hur går det med studierna?

– Jag fortsätter att läsa på komvux. Jag har pluggat upp kärnämnena nu. Plus Biologi och Religion. Sen har jag ju spanskan också.

Vad är svårast?

– Matten har varit svårast. Men sen är det svårt när man inte har någon studieteknik. Jag la ner skolan tidigt och det var längesen jag pluggade. I början var jag livrädd.

Vad vill du göra efter fotbollen?

– Jag vill plugga på universitetet direkt efter karriären. Sen är jag sugen på att starta något eget också. Men skolan är viktig, den behövs.

Vad hade du tänkt starta för företag?

– Jag har mycket vänner i restaurangbranschen så det skulle kunna vara något. Jag brinner för att laga mat. Det vore kul att introducera sydamerikansk mat från mitt hemland Peru. Min favorit är Ceviche – limemarinerad vit fisk.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag går upp tidigt och käkar. Det brukar bli en macka, ägg, kaffe och ett stort glas vatten. Jag behöver kaffet för att piggna till. Oftast tar jag bara en macka. Eller så tar jag kvarg eller yoghurt. Sen drar jag till träningen. Ibland har vi två träningar och ibland en träning om dagen.

– Två gånger i veckan får vi äta på någon restaurang i stan. Gör vi inte det åker jag hem direkt efter träningen. När jag kommer hem brukar jag gå ut på en promenad eller käka nånting.

Hur är staden Wil?

– Det är inte världens metropol direkt. Det är inte som Göteborg eller Zürich där jag bodde innan. Men jag är här för fotbollen. Vardagen är samma för alla. Man går till jobbet och är där på dagen.

Vilken nivå är det på den schweiziska andraligan, jämfört med svensk fotboll?

– Det är svårt att jämföra. Men den här ligan är ekonomisk starkare. I vårt lag tjänar man mer än vad IFK Göteborgs spelare gör. Vi har flera killar som har gjort landskamper för Turkiet. Vi har spelare som Mert Nobre, som har spelat i Besiktas och Fenerbache, och Andre Santos, som har spelat i Arsenal och gjort 24 landskamper för Brasilien,

– Jag har kört lite tunnlar på honom. Han har fått smaka.

Hur har klubben lockat till sig så bra spelare?

– Det är turkar som har köpt klubben och de gjorde en stor satsning inför den här säsongen. Jag tror vi går upp. Jag spelade mycket i början av säsongen men sen har vi bytt tränare två gånger och jag har inte spelat på slutet.

Det låter som att det har varit lite kaosartat?

– Det har varit kaos fast framgång. Laget är så bra att vi går upp ändå.

Hur går det med språket?

– Jag snackar spanska med brassarna och tyska med resten. Tyskan talar jag i stort sett flytande.

Är du en bättre fotbollsspelare i dag än när du slog igenom?

– Jag vet inte riktigt. Jag tar nog fler bra beslut nu än jag tog då.

Är du samma spelare nu som då?

– Jag är alltid mig själv. Jag gillar att göra samma grejer som jag gillade då.

Tjänar du bra pengar i Schweiz?

– Jag har mer än dubbelt så mycket i lön jämfört med vad jag hade i Häcken. Så det är mycket bättre än i Sverige.

Schweiz är känt för sina lyxklockor. Har du köpt någon?

– Jag har funderat på en Rolex. Det kanske får bli en i 30-års present till mig själv. Men jag är inte så inne på fashion, även om jag gillar att klä mig snyggt. Jag är inte en sån som flashar.

Har du gjort några rabona-mål den senaste tiden?

– Nej, inga rabona men jag gjorde fem mål förra året. Några var snygga. Förra året var Wil på väg att åka ur men jag var med och gjorde ett av målen när vi klarade oss. Det var snyggt, jag sköt i nättaket förbi tre spelare och målvakten. Då blev fansen glada.

Hur ser din fotbollsframtid ut?

– Jag har kontrakt med Wil till nästa sommar. Jag hoppas stanna i Schweiz, men det är svårt att veta. Det kan skifta fort i fotboll. Jag är öppen för allt och inget.

Hur ser du på att komma tillbaka till Göteborg?

– Nån gång kommer jag nog tillbaka. Jag har ett nytt hus i Göteborg. Jag har byggt en liten fotbollsplan där och sen har jag ett annat projekt – en stuga där man torkade serranoskinka innan. Den är 60 kvadrat och jag ska fixa lite där så kanske jag kan hyra ut den till någon släkting sen.

Vad gör du om tio år?

– Jag skulle vilja vara sportchef i IFK Göteborg. Jag hade velat få in ett nytänk och jobba med att integrera spelare från Göteborg som fallit undan. Till exempel Isak Ssewankambo och Carlos Strandberg. Samtidigt skulle jag börja jobba med att värva utomnordiska kvalitetsspelare, i stil med Malmö och AIK. Jag skulle göra allt IFK inte gör just nu. Det är uppenbart att något inte står rätt till när man inte har vunnit SM-guld på snart tio år. Men IFK är Sveriges viktigaste klubb

Tror du att du kan vara en kandidat för jobbet om tio år?

– Det hoppas jag absolut. Jag tror att Blåvitt är redo för mig då.

Spelar du fotboll då?

– Jag planerar inte så långt. Jag kommer helt klart spela fyra–fem år till sen får vi se. Om tio år är jag 38 så det tror jag inte. Kanske spelar jag med kompisar och mina bröder.

Hur har du förändrats som person sedan du blev proffs?

– Jag har blivit en helt annan människa. Nu kan jag mer om livet och jag har lärt mig hur pengar och makt styr människor. Det är därför världen ser ut som den gör. Man utnyttjar de svaga. Det handlar om att roffa åt sig så mycket som möjligt.

Hur ser du på det politiska läget i Sverige i dag?

– Det har alltid varit prat om att nu är det kaos. Det har varit kaos många gånger. Jag tror inte det är värre nu än det var då, till exempel när det var krig på Balkan. Alla får försöka hjälpa till och politikerna och de rika i näringslivet spelar en viktig roll.

Vad var det bästa som hände förra året?

– Att min flickvän blev gravid.

Vad ser du mest fram emot 2016?

– Först och främst att mitt barn ska vara friskt. Sen önskar jag att jag spelar mer. Och att jag utvecklas som människa.

Se mer från - Vad gör du i dag?
Mest läst