Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

"Jag lär inte komma undan framöver"

Vad tycker Lars Vilks om islam egentligen? Är han rädd? Frågorna var många när konstnären chattade på gp.se.

Julia: Vad tycker du om Lars Ohlys inställning till yttrandefriheten?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lars Vilks: Han ger sig på en konsttolkning. Han är tvungen att säga att vi skall ha yttrandefrihet och att den inte får utsättas för våldshandlingar. Men, hans stora men, att det är ett rasistiskt projekt och då kan man förstå... Man kan naturligtvis tolka rondellhunden som rasistisk om man vill, men att påstå att jag skulle ha en rasistisk inställning torde vara mycket svårt. Men Ohly är ute efter lättköpa poänger och förenklingar. Så hans svar är väl ingen höjdare.

Dan: Måste friheten ha ett pris i Sverige?

Lars Vilks: Egendomligt nog har vi fått exempel på det. Jag tycker att jag gör ett högst rimligt projekt men får betala ett högt pris.

joanna: Varför tror du att regeringen håller nästan helt tyst?

Lars Vilks: Känslig fråga, stödjer de kan de riskera att kallas för främlingsfientliga. Och en regerings främsta uppgift är att få röster.

Sven: EN enkel fråga,,, Varför gör du det o vad får du av detta ?????

Lars Vilks: Rondellhunden var ett blygsamt projekt när det gjordes i juli 2007. Sedan kom det av diverse osannolika händelser att ta sig ur konstvärlden. Svårbemästrat och besvärligt. Men jag har strängt taget inget att välja på. Det går bara göras. Jag tycker också det är intressant att se hur mycket som kan bli av en teckning som i jämförelse med många andra på samma tema är ganska oskyldig.

Julia: Vad tycker du själv om Sooreh Hera's film som du visade i Uppsala?

Lars Vilks: Hon var konststudent när hon gjorde den och i sig är den inte så märkvärdig. Det som ger den tyngd är att hon genom sin bakgrund har en "autentisk" rätt att komma med kritik inifrån. Mycket känslig fråga det hon berör. Ingen svensk konstkritiker ville ta i den med tång.

max: rasist!! du utnyttjar demokratin för kränka andra. hur kan du leva med dig själv?

Lars Vilks: Det är lätt att dra till med rasist. Jag har som du säkert vet ingen politisk tillhörighet eller någon agenda. Jag är inte ens engagerad i dessa frågor. Att kränka en religion borde inte vara så märkvärdigt. Och jag håller hårt på att det inte får finna någon religion som skulle vara särskilt helig.

Simon: Tror du att du i framtiden kommer kunna göra uttalanden utan att riskera ditt liv eller tror du att dessa konstanta hot alltid kommer att finnas och riktas mot folk som bara uttrycker sig själva?

Lars Vilks: Jag lär inte komma undan framöver. Det kommer alltid att finnas några galningar som minns mig. De vill inte heller ha får många mål eftersom de då förlorar sitt uppmärksamhetsvärde.

Jonas: Vad tycker du om religion och Islam i synnerhet?

Lars Vilks: Jag är inte religiös men har inget problem med att folk tror på vad de önskar. Islam har problemet med att det går lite trögt med moderniseringen av den. Religioner brukar anpassa sig till det moderna livet och jag tror också att det kommer att lyckas med Islam.

Kaffekoppen: Vad är ditt slutmål med hela det här projektet?

Lars Vilks: Ett konstprojekt brukar inte ha "slutmål" eftersom det är en experimenterande verksamhet. Som du kan märka gör min stora publik många inspel som är svåra att förutsäga men som gör allting mera komplext och verkligen dramatiskt. Men jag hoppas att projektet skall kunna avdramatisera en del religiösa symboler.

A: Kan du sluta kränka muslimer!? Det blir bara värre för dig.

Lars Vilks: För det första är jag inte ute efter att kränka muslimer. Jag har gjort kränkande bilder både mot kristendom och judendom. För det andra gjorde jag teckningen 2007. Det är den som fortfarande diskuteras. Det är publiken och du som förnyar den. Självgjord kränkning?

Jossan: Är du säker på att det du sysslar med är bra.

Lars Vilks: Jag bestämmer inte det, det är publikens sak. Men jag tror att det är intressanta frågor som har ett värde.

Johan Lindblad: Har du någon muslimsk vän? Dvs inte bara vänligt bekant med utan som du känner väl?

Lars Vilks: Jadå, det har övertygat mig om att muslimer kan ha både humor och distans.

Julia: Vad har du fått för reaktioner av dina muslimska vänner efter föreläsningen i Uppsala?

Lars Vilks: Självklart vill de inte ha något att göra med mobben i Uppsala. Den borde alla anständiga människor ta avstånd ifrån.

Ljushuvud: Skulle du vilja bli kallad samhällsdebattör?

Lars Vilks: Jag har kommit att bli det, ett sidospår i den konstnärliga verksamheten.

Erik: Var anser du gränser går för vad man kan göra i "konstens namn" ?

Lars Vilks: Det är inget stort problem. Konstvärlden bevakar vad den anser vara godtagbart. Det går att göra vad som helst och kalla det för konst men kvalitet måste alltid bekräftas.

Johannes: Hej hur kommer det sig att du är villig att riskera ditt liv för yttrandefriheten? Man har ju bara ett som bekant, varför denna meningslösa kamp mot ett gäng som aldrig kommer ändra uppfattning?

Lars Vilks: Jag har inte mycket att välja på om jag inte vill gå under jorden och köpa peruk. Kampen är - och får inte vara meningslös.

Anton: Hej Lars! Idag är det "Everybody Draw Mohammed Day", är det något du stödjer? Skall du själv måla Mohammed-bilder?

Lars Vilks: Det kan vara så att den här saken kan avdramatisera den känsliga frågan om att avbilda profeten. Jag tror att inflation är en bra metod. Man skall se att det inte spelar så stor roll att det dyker upp mängder av bilder. De som tror lär tro lika mycket ändå.

Fia: Varför valde du just det motivet?

Lars Vilks: Jag var inbjuden till en utställning "Hunden i konsten" och tog då rondellhundsmotivet eftersom jag tyckte det var rätt skojigt. Det blir ingen riktigt elak bild med en rondellhund.

Suleman: Varför fortsätter du att kränka/uppröra muslimer när du vet att det kan sätta ditt liv i fara?

Lars Vilks: Jag fortsätter väl inte. Min föreläsning i Uppsala handlade om olika konstnärers arbeten vilka hade skapat problem kring yttrandefriheten. Jag kan inte se något orimligt i detta.

Eric Wall: Tycker du att det finns någon gräns i vad man får uttrycka med språk och bilder (så länge man håller sig inom lagens ramar)?

Lars Vilks: Saken är egentligen självsanerande. Vi brukar i regel gå med på att man får uttrycka befängda åsiker p g a yttrandefriheten. Men de är å andra sidan ingenting värda. Problemet är alltså rätt litet.

ABDI: varför hetsar du muslimerna? vad vinner du på , media eller pengar, vadå?

Lars Vilks: Jag hetsar inte mot muslimer. Men jag kan inte hindra min publik att reagera som de önskar. Å andra sidan hade jag inte trott att min teckning skulle väcka något större intresse. Ingen beräknande kalkyl, tyvärr är svaret inte så enkelt.

bylent: varför gör du så på detta viset varför provocerar du nåt så känsligt

Lars Vilks: Ja, finns det något som är känsligt är det i regel värt att undersöka. Varför skall det här vara så känsligt? Konsten har ägnat sig åt sådant under lång tid.

Anders: Är du rädd efter allt detta som hänt?

Lars Vilks: Inte mer än jag bör vara. När jag talade med Kurt Westergaard menade han att man efter en tid blir deprimerad. Men det blir inte jag som hittills haft en hel del tur. Kanske är jag något överoptimistisk men jag har vant mig vid dödshot under tre års tid.

Edvard Persson: Hej Lars! Om du skulle får frågan av regeringen att bli Sveriges nye kulturminister, skulle du då acceptera erbjudandet?!

Lars Vilks: Jovisst hoppar jag in och då skulle vi få fart på departementet.

junior: till någonting helt annat, vad tycker du om invandringen i Sverige?

Lars Vilks: Det finns verkligen problem med integrationen. Hittills har man inte kommit på något bra sätt att få den att fungera. Men jag har annars inte något emot invandring.

P: Jag håller med A. Du kränker muslimer! Va hade du tyckt om en muslim klippte ut ditt ansikte och la ut det i nån slags sexscen, skulle du också kalla det för "konst" då?

Lars Vilks: Det du beskriver har redan gjorts många gånger och det är ju kul. Låt folk hålla på om det är viktigt för dem. Slappna av, ta det lugnt och le! Betydligt bättre än att springa runt med brandbomber som är mycket farliga att hantera.

Simon: Du skriver att du anser att Islam bör moderniseras. Tror du att din utomkulturella kritik kan hjälpa i den moderniseringsprocessen eller måste processen drivas inifrån?

Lars Vilks: Från båda håll. Men grundbulten är den västerländska upplysningsfilosofin och de tankar och idéer som har skapats där av sekulär art. Något annat är inte tänkbart. Teokratier klarar vi oss utan.

Grônnern: "I konstens namn" kan man alltså göra i stort sett allt! "Mobben" i Uppsala, skulle man inte kunna kalla dem för konstnärer istället?

Lars Vilks: Man kan kalla saker för konst men för att det skall bli något måste du få bekräftelse från konstvärlden. En konstnär agerar utifrån en konstnärlig medvetenhet om konstens historia och traditioner. Mobben i Uppsala var ljusår från detta.

Sinus: Kan man se ditt konstskapade som en gigantisk performance, där de provocerade spelar en lika viktig roll som dina teckningar?

Lars Vilks: Så är projektets idé. Att estetisera och skapa distans till handlingarna som om de vore teatrala gester. Även här i denna stund i dessa ord, försiggår denna förskjutning till något annat.

Ljushuvud: Vad skulle hända om det helt plötsligt blir en massa människor som faktiskt "hyllar" din konst? Skulle det finnas en risk för terrordåd i Sverige då?

Lars Vilks: Ja, terroristerna är inte så sofistikerade. Om tidningarna allmänt skulle trycka upp min teckning skulle de säkert reagera. Nu finns det en mildare möjlighet för de räddhågsna tidningarna. Att trycka teckning med censurbanderoll. Det gjordes i dagens Aftenposten i Norge

Hasse: Du är påstår att du inte ute efter att kränka muslimer?? Och säger sedan "Jag har gjort kränkande bilder både mot kristendom och judendom."

Lars Vilks: Jag fick kritiken att jag enbar sysslade med Islam. En muslim frågade hur det skulle bli om jag gjorde Jesus som elefant. Så jag gjorde det. Och det väckte bara glädje.

fredrik: Tycker du Islam en ond religion?

Lars Vilks: Nej, den är tämligen lik gamla testamentets innehåll. Dessa åldriga texter är i sin natur mycket barska men moderniserar man innehållet försvinner de bokstavstroendes problem.

Emil: Om du nu vet om att man inte får rita av Muhammed, varför provocera och göra det för att se hur långt det går? Vart är din moral och respekt för muslimerna?

Lars Vilks: Det finns inget förbud mot att avbilda profeten om du t ex är shiamuslim. För övrigt blir det löjligt att förbjuda en konstnär att rita det eller det. Då blir det verkligen angeläget.

Mathias: Hej Lars. Varför blev det inte samma rabalder när monty pyton gjorde narr av jesus/kristendomen i life of brian? mvh mathias

Lars Vilks: Kristendomen är en religion för kolonialmakterna, vit heterogen man

Johan S: Varför verkar du så förvånad när folk reagerar med upprördhet över dina provokationer? Är du så naiv?

Lars Vilks: Ja, inte var det troligt att någon skulle bry sig om vad jag ställde ut i värmländska Tällerud. I Uppsala var det oväntat att en mobb skulle gå på en akademisk föreläsning. Det är helt enkelt svårt att förutsäga vad som skall hända. Men vanligen så händer det ingenting alls.

Bild - 2
Mest läst