Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

"Jag har tid och ork och en jävla lust"

Precis som GP kunde avslöja under tisdagsförmiddagen så blir Frank Andersson ny ordförande i IFK Göteborg. – Det är omtumlande! Det var för drygt en vecka sedan som jag blev tillfrågad och då fanns det ingen tvekan, jag sa ja direkt, säger Frank Andersson till GP. 

Han är styrelseordförande för Gunnilse IS som bär röda tröjor. Och han har varit kommunalråd för ett rött politiskt parti i form av Socialdemokraterna. Men när det kommer till kritan så finns det egentligen bara ett lag som får hans hjärta att bulta. Och den föreningen bär blått och vitt.

– Jag har en lång, lång relation till Blåvitt. Jag har egentligen alltid varit IFK:are, säger Frank Andersson.

Det är en man med självsäkerhet som talar. Skutan ska vändas. Men molnen är många på horisonten. Och det kommer inte att gå på en dag. Det medger till och med Frank Andersson, trots att han som kandidat till ordförandeposten har fog för att lova guld och gröna skogar.

Det kommer att bli tufft säger han.

– Vi kan spela hur bra fotboll som helst. Men i slutändan, ja då krävs det pengar, konstaterar Frank Andersson kort.

LÄS OCKSÅ: Balkander: Frank Andersson är precis vad IFK behöver

Oroligt har han tittat på från kulisserna den senaste tiden när hans klubb, den som han blev ordentligt förälskad i på 80-talet när han flyttade till Göteborg, blivit nedskriven i stället för omskriven. Personal har fått lämna. Och nästan än värre för många supportrar, det själsliga hemmet Kamratgården är sålt.

IFK anno 2016 är långt ifrån samma förening som sparkade rumpa ute på kontinenten oavsett om motståndet hette Barcelona eller Manchester United.

Och det är just tillbakagången till 80-talet och idrottsrörelsen som är det tänkta receptet. Bort från de senaste årens avstickare där ledare som Martin Kurzwelly och Karl Jartun hämtades in från näringslivet.

– Vi är tre som blev föreslagna i dag utav valberedningen till styrelsen (utöver Frank Andersson blev även Andreas Johansson, 43 och Jakob Andreasson, 44, nominerade).

– Det känns som att vi börjar om på nytt, säger Frank Andersson om IFK:s satsning på att nominera tre personer som alla tre, på olika vis, har en väldokumenterad bakgrund som Blåvitt-supportrar.

Entusiasm lyder melodin. Men minst lika viktig är ekonomin. Det menade Joakim Brinkenberg, valberedningens ordförande. Och det höll Frank Andersson med om.

Spelartruppen sitter på höga spelarlöner och budgeten är ansträngd. Fast när dörren till drömjobbet öppnades, då var det ingen tvekan.

– Jag är 60 år. När jag fick förfrågan så tänkte jag, 'kommer jag att ångra ihjäl mig om jag inte tackar ja till detta'? Det hade jag definitivt gjort och därför så tackade jag ja, säger Frank Andersson.

Läs också: GP avslöjar: Han blir ny ordförande i IFK Göteborg

  

FAKTA: Frank Andersson
Ålder: 60 år
Bor: Lägenhet i Högsbo
Bakgrund: Har mångårig styrelseerfarenhet. Dels från tunga politiska S-uppdrag i Göteborg och Västra Götalands regionen, dels från föreningslivet.
Frank Andersson har också varit ordförande i Gunnilse IS i över 20 år.

Mest läst