Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

"Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv"

26-åriga Mias fredagsnatt på Park Lane blev en skräckupplevelse när hon hamnade i bråk med vakterna. Ord står mot ord. Bevisen finns hos krogen, men övervakningsfilmerna får GP inte se.

Tillsammans med en kompis stod hon längst fram i kön till Park Lane, strax efter klockan tre på natten till lördagen. De hade köat i ungefär en halvtimme.

– Då kom det folk vid sidan av köerna som ville komma in. Ett par blev tillrättavisade och tillsagda att de skulle ställa sig sist i vip-kön, men efter några minuter hade de ändå gått förbi både vip-kön och den vanliga kön, säger Mia.

Mia påtalade detta för vakten – vänligt men bestämt, säger hon. Hon säger också att hon la sin hand på vaktens arm för att få hans uppmärksamhet.

– Då fick jag kommentaren tillbaka: "Med den attityden kan du lämna kön med en gång". Jag blev förvånad för jag hade varit lugn och sansad, så jag frågade bara varför de sa så.

Här skiljer sig Mias historia från Park Lanes vaktrapport, som GP har fått uppläst över telefon av nattklubbens vd Magnus Albrektsson. Park Lane anklagar Mia för våld mot tjänsteman. Mia menar att hon blivit misshandlad av ordningsvakten.

Olika versioner

Enligt vaktrapporten sliter Mia först tag i vakten. Han ger henne en tillsägelse, men hon drar i honom igen. Enligt rapporten är Mia högljudd och otrevlig och vakten säger att hon "förväntas ha med sig ett gott humör och får återkomma en annan helg".

Nu börjar det som Mia har polisanmält. Mia berättar att vakten tog ett rejält tag och slet bort henne ur kön.

- Jag reagerade instinktivt och puttade eller viftade till mot honom lite. Då tog han ett stryptag och lyfte upp mig, sedan fick jag en armbåge i tinningen.

Tydligt blåmärke

När GP träffar Mia, sex dagar efter händelsen, syns ett tydligt blåmärke vid hennes högra tinning.

Men det som Mia kallar en armbåge i tinningen kallas i vaktrapporten för ett distraktionsslag med öppen hand, som vakten kände sig tvungen att utdela efter att Mia, som det står i rapporten, två gånger sparkat mot hans skrev. Något strypgrepp nämns inte.

"Dunkade till henne i huvudet"

GP har även talat med 25-åriga Hanna som blev vittne, men inte är bekant med Mia. Hon såg händelsen på nära håll:

– Då började det skrikas och gapas. Vi såg en liten blond tjej och en vakt som höll om hennes hals med armen. En annan vakt kom fram och tog sin armbåge och dunkade till henne i huvudet.

Hanna berättar att Mia skrek på hjälp när hon släpades in i ett vaktrum.

– Tjejen som blev indragen hade panik, hon var helt livrädd, säger hon.

Mia säger att hon i vaktrummet hölls fast mot en vägg, att hon grät och vädjade om att få sätta sig ned.

– Jag har nog aldrig varit så rädd i hela mitt liv som i det där lilla rummet, säger hon.

Under veckan har GP haft en dialog med Park Lanes vd Magnus Albrektsson. Han har tittat på övervakningsfilmerna och säger att Mia betedde sig fruktansvärt illa i vaktrummet, att hon fräste och spottade på vakterna –och menar att det var befogat att hålla fast henne.

Mia håller inte med.

– Jag är 155 centimeter lång och väger 45 kilo. Vad skulle jag kunna göra mot två vakter om de lät mig sitta ner? säger hon.

Flera vittnen ska höras

Magnus Albrektsson menar att det vore olagligt av honom att visa övervakningsfilmen från händelsen för GP.

I ett mejl skriver han:

"Om en gäst anser att ett brott har hänt så bör hon eller han polisanmäla detta för vidare utredning. Men vi driver inte brottsmålsutredningar via tidningen Göteborgs-Posten."

Polisens förundersökningsledare, kriminalinspektör Jan Erik Lundberg, säger ett flertal vittnen kommer att höras. De kommer även att titta på övervakningsfilmen.

Han säger att fall som Mias, med polisanmälan om våld mot tjänsteman och motanmälan om misshandel, inte är ovanliga.

- Min uppfattning är att det är ganska vanligt. Det blir ofta hot eller våld mot tjänsteman och så gör motparten en motanmälan för de tycker att det har gått för bryskt till, säger Jan-Erik Lundberg.

Sven-Erik Alhem är ordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund och före detta överåklagare. Enligt honom är polisutredningens kvalitet är mycket viktig i fall som detta, och utredningskvaliteten kan vara högst varierande.

– En utredning med låg kvalitet missgynnar alltid målsäganden i ett sådant här fall. Jag har sett många utredningar om brott av den här typen, vissa är av väldigt hög kvalitet andra är av väldigt låg kvalitet. Men då ska man tänka på att det är de missnöjda som hör av sig till mig, säger han.

Fotnot: Mia heter egentligen något annat.

Mest läst