Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

västtrafik-biljett-kalidoris.jpg

"Jag är jättenöjd"

Alexander Kandiloros var stressad och glömde sitt årskort hemma. Västtrafik trodde på det, men valde ändå att stämma honom. På torsdagen var fallet uppe i Göteborgs tingsrätt.

– Det gick så bra det kunde gå, jag är jättenöjd, säger Alexander, som till vardags läser juridikprogrammet på Handelshögskolan.

Huvudförhandlingen tog ungefär 40 minuter och domen kommer om två veckor.

– Jag visste på förhand att våra juridiska chanser inte var jättestora, kanske 20 procent, men nu tycker jag att det snarare är 50-50, säger Alexander.

Alexander Kandiloros och advokaten Peter Hellman ville diskutera punkten "annan omständighet" i lagen om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik från 1976.

Där står det att tilläggsavgift inte ska tas ut om bristen på giltig biljett anses vara ursäktlig med hänsyn till resandes ålder, sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet.

Kandiloros och Hellman vill att fallet ska hamna under den sistnämnda kategorin.

Det var för ett år sedan som Alexander Kandiloros var på väg till ett möte. I stressen glömde han sin plånbok och busskort hemma, vilket han upptäckte när det blev biljettkontroll.

Om du skulle förlora målet – hur dyrt blir det för dig?

– Det blir inte mycket dyrare än Västtrafiks tilläggsavgift på 1 200 kronor. Jag tror många är rädda för att det kommer kosta jättemycket och väljer därför inte ta det hela vägen, utan betalar sina böter även om de anser sig ha blivit behandlade fel.

Lena Jovén, kommunikationschef på Västtrafik, kommenterar ärendet så här:

– Tyvärr så hade vi inte information om att det här målet skulle upp i tingsrätten i dag. Jag tycker det är jättetråkigt att det gått så här långt och att en trogen kund har drabbats.

Om ni hade känt till det, hade ni då dragit tillbaka stämningen?

– Ja, det är min bedömning.

Mest läst