Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Jag är glad att jag lever"

SVT:s Bert Sundström kan nu för första gången berätta vad som hände då han skadades allvarligt i centrala Kairo i torsdags.

Enligt SVT:s hemsida hade han precis lämnat hotellet då han blev stoppad av en mobbliknande grupp av civila. Han försökte gå åt ett annat håll, men gruppen följde efter och slog ner honom. Därefter minns han ingenting.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag är glad att jag lever, säger Sundström på telefon till SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

Han kommer att bli helt återställd uppger en läkare på det sjukhus i Kairo där svensken vårdas för skador i en lunga och i huvudet. När hemkomsten till Sverige blir av är oklart.

SVT förlorade kontakten med Bert Sundström i torsdags, När SVT:s redaktör ringde upp honom svarade en arabisk röst som sade att Bert hölls fången.

I telefonsamtalet, som bandades, sa den okända rösten ordagrant följande (översatt):

"Er man finns hos den egyptiska regeringen, hos militären. Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom."

Efter timmar av ovisshet lokaliserades Bert på ett sjukhus, svårt skadad. Efter flera dagar av vård på sjukhus kan han nu själv berätta vad som hände vid överfallet.

Det är oklart när han kan åka hem till Sverige igen.

Så fort som Bert Sundströms tillstånd medger kommer han att flygas hem, sannolikt i ett ambulansflygplan, berättar Olov Carlsson, divisionschef på SVT:s nyheter.

– Det är skönt att han kommunicerar nu, även om han är fortsatt svag, har ont och är kraftigt medicinerad.

SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist talade ungefär tio minuter med Bert Sundström på söndagsmorgonen. Han hade gett sig ut från hotellet ensam för att känna av stämningen inför en telefonrapport som han skulle lämna.

– Han kunde då ungefärligen beskriva vad som hänt. I närheten av hotellet blev han omringad av en grupp män. Och när han försökte ta sig därifrån, för att de uppträdde hotfullt, blev han nedslagen.

Sedan minns Bert inte något mer, säger Olov Carlsson till TT.

– Det kunde ha slutat mycket värre och han är glad att det slutade som det gjorde. Vår bedömning är att han är på ett bra sjukhus nu och får all den upptänkliga vård som kan behövas. Vi känner oss trygga med Berts läge just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.