Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Jafar Panahi dömd till sex års fängelse

Filmregissören Jafar Panahi har dömts till sex års fängelse, för regimkritisk verksamhet. I domen får han vidare yrkesförbud och nekas utresetillstånd de närmaste 20 åren.

50-årige Jafar Panahi dömdes tillsammans med kollegan och filmregissören Muhammad Rasoulof på tisdagen till 6 års fängelse. Skälet är att öppet oppositionelle Panahi enligt de iranska myndigheterna skall ha medverkat i en hemlig konspiration mot regeringen, och propagerat mot regimen.

Domen slår fast att internationellt erkände Jafar Panahi inte skall få utöva sitt yrke de närmaste tjugo åren. Förbudet gäller förutom att regissera även att producera film, skriva manus, resa utomlands eller tala med inhemska eller utländska journalister.

2009 arresterades Panahi, sedan han tillsammans med andra sörjt regimkritiker som dödats efter det omdiskuterade iranska presidentvalet. Regissören släpptes ganska omgående men nekades tillstånd att lämna landet. I februari i år arresterades han igen och skickas till Evin-fängelset i Teheran, en åtgärd som framkallade en massiv våg av protester världen över. Ledande Hollywoodkändisar med Martin Scorsese, Steven Spielberg och Francis Ford Coppola i spetsen fördömde den iranska regimens handlande. På filmfestivalen i Cannes i maj höll Juliette Binoche upp en skylt med Panahis namn på i protest mot att regissören nekats att medverka på festivalen han var inbjuden till.

1995 vann Jafar Panahi Guldkameran i just Cannes för debutfilmen Den vita ballongen. Han är sedan dess flerfaldigt internationellt prisad, vann exempelvis guldlejonet vid Venedig filmfestival för Cirkeln (2000) – som belyser kvinnors kamp för likaberättigande i hemlandet – samt Silverbjörnen vid Berlins filmfestival för Kvinnor offside (2006).

Bild - 1
Jafar Panahi.
Mest läst