Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ja till trängselskatt: "Det suger"

Mot slutet av veckan vände opinionen till ett nej i folkomröstningen. Ett fult spel, menar Gabriel Lindh, från nätverket Ja till trängselskatt.

- Det är ett allvarligt problem att man från vissa håll vilsefört väljarna, säger Gabriel Lindh, från nätverket Ja till trängselskatt.

- Jag är ganska övertygad om att många röstat nej för att de har velat rösta nej till Västlänken, men det de röstat nej till är minskad trängsel och bättre luft.

Av de frågor han fick vid möten med väljare och frågor till nätverket drar han slutsatsen att det blev vanligt mot slutet av valrörelsen att folk förde samman kritik mot Västlänken med trängselskatten. Något han tycker är fel.

- Vi märkte det på vad folk frågade sig om. Vi har fått mejl om att: "röstar vi inte om Västlänken?" Det är ren sakupplysning att det var en omröstning om trängselskatten, Det har varit ett fult spel, säger Gabriel Lindh.

- Resultatet är fruktansvärt, det suger. Det är mycket känslor i det här, vi tror ju på den här idén med trängselskatten och Västsvenska paketet i sin helhet.

Hur tycker du att de etablerade partierna skött sin valkampanj?

- Vi upplever att vi stått förhållandevis ensamma i frågan. Vi har haft möte med samtliga partier men ingen har riktigt haft drivet eller ansträngt sig för att göra det som behövs. Handelskammarens stöd har egentligen varit helt avgörande för det vi gjort och vi är de som fått svara på frågor, nå ut till folk och hela tiden bemöta de sakfel och vidlyftigheter som uppkommit. På så sätt är vi i nätverket ganska besvikna på alla sittande partier då de på ett sätt lutat sig tillbaka och tänkt att det löser sig. Jag tror det är därför vi sitter här med ett nej, säger Gabriel Lindh.

Professorn i statsvetenskap, Mikael Gilljam, säger i en intervju med gp.se att han knappt sett någon ja-kampanj från partierna. Hur ser du på det?

- De har gjort litegrann, men det är nog lite som han säger att det inte synts. Om man tänker på vilken dignitet debatten har i stort så har de inte ansträngt sig. Vi i nätverket är inte så förvånade över det här resultatet. Vi har känt det sedan i torsdags och onsdags, att vi tappat det här.

Däremot trodde Gabriel Lindh inte att nej-sidan skulle vinna med så stor marginal. Han hade förväntat sig ett par procentenheters skillnad, kanske 48 procent för ett ja, 52 för ett nej.

Vad händer med nätverket Ja till trängselskatt nu?

Vi kommer upplösas, vi har ingen ambition att fortsätta vårt arbete vidare, det känner inte vi vår uppgift. Vår hemsida kommer väl finnas kvar, men vi kommer lägga ner inom överskådlig framtid.

Mest läst