Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ja till samkönade äktenskap

Lagförslaget om att tillåta homosexuella ingå äktenskap passerade med stor marginal i omröstningen i det brittiska parlamentets underhus, trots motstånd från konservativa traditionalister.

I tisdagens omröstning i underhuset godkändes förslaget med röstsiffrorna 400-175. Premiärminister David Cameron har sagt att det är "ett viktigt steg framåt" och stärker samhället om personer av samma kön får rätt att gifta sig. Men han har haft svårt att övertyga de allra konservativaste av de 303 toryledamöterna i underhuset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Parlamentsledamoten Brian Binley anser att lagstiftningen utgör det största hotet mot stabiliteten i samhället sedan "1960-talets sociala tsunami".

"Lagförslaget riskerar att institutionalisera splittring genom att ytterligare undergräva äktenskapet enligt många av oss som ser det som någonting större än enbart en juridisk akt", skriver han på sin blogg.

Enligt opinionsmätningar vill en majoritet av britterna låta homosexuella par gifta sig, men för Cameron kan hans starka engagemang straffa sig i nästa parlamentsval 1915. Hela 34 procent säger att Tories blir ett mindre attraktivt alternativ för dem på grund av hans hållning.

Förslaget går nu vidare till utskottsgranskning och sedan blir det ännu en parlamentsomröstning. Därefter ska överhuset behandla förslaget.