Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ja-sidan börjar tagga upp - vill ha trängselskatt

  Nu drar opinionsbildningen inför folkomröstningen om trängselskatt igång. Den senaste veckan har Facebook-gruppen Ja till trängselskatt ökat med 1500 personer.

  Sören Jensen är en av de tre som drivit Facebooksidan Ja till trängselskatt sedan i september förra året. De ville nyansera vad de uppfattade som en ensidigt negativ vinkling av trängselskatten och tyckte att det behövdes en motpol.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Först gick det ganska trögt och det var mycket motvind. Det var mest väldigt hårda ord från upprörda nej-tyckare, säger han.

  Men vid årsskiftet när trängselskatten införde i Göteborg svängde det.

  - Människor upptäckte att det inte var så farligt ändå. Och senaste veckan, inför beslutet om folkomröstning, har det tillkommit 1500 nya som gillar vår sida, säger Sören Jensen.

  På lördagen var antalet gillanden uppe i över 5500. Motsvarande grupp som säger nej till trängselskatt har funnit sedan 2010 och har över 21500 gillanden.

  Sören Jensen berättar att hans grupp diskuterar hur de ska fortsätta sitt arbete inför folkomröstningen.

  - Vi ska försöka bli lite mer offensiva. Vi vill hålla igång diskussionen och samla argument och fakta.

  Inför beslutet om folkomröstning i kommunfullmäktige i torsdags startade Gabriel Lindh och några till ett annat Facebook-arrangemang som syftade till att få folk som var positiva till trängselskatt att mejla politikerna. Enligt Sören Jensen har de två grupperna nu gjort gemensam sak.

  För egen del gillar Sören Jensen trängselskatten på grund av miljö- och stadsbyggnadsskäl.

  - För mig är infrastruktursatsningarna en extra bonus.

  Hur tror du att det kommer att gå i folkomröstningen?

  - Det beror mycket på hur frågan ställs. Jag tycker att det är viktigt att det finns två fullt finansierade alternativ att välja mellan. Och att det står klart om det blir en kommunal skattehöjning om trängselskatten försvinner. Om människor ser konsekvenserna tror jag att det blir ett ja till trängselskatt i folkomröstningen, säger Sören Jensen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.