Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
isblock.jpg

Jättelik isö på drift vid Grönland

Ett isblock fyra gånger så stort som Manhattan i New York har lossnat från en av Grönlands två stora glaciärer. Det är den största isö som brutits loss från isen i Arktis på 50 år.

Den är 260 kvadratkilometer stor och mer än 200 meter tjock. Vattenmängden i isön är tillräcklig för att försörja USA:s vattenkranar i 120 dagar eller hålla Hudsonfloden rinnande i över två år, enligt Andreas Muenchow, forskare på University of Delaware.

Muenchow sade att han väntat sig att Petermann-glaciären skulle kalva eftersom den växt under de senaste sju-åtta åren, men han hade inte trott att ett så stort block skulle lossna.

Han ansåg det svårt att bedöma om glaciärkalvningen beror på klimatförändringen.

- Ingen kan hävda att den har med den globala uppvärmningen att göra. Å andra sidan kan ingen påstå att den inte har det.

Isön driver nu från norra Grönland. Men var den kommer hamna är ännu inte säkert. Ismassan kommer driva igenom Nares sund, den smala passagen mellan norra Kanada och Grönland.

Där kan isön fastna eller så fortsätter den driva söderut och kommer då sannolikt ha nått öppet hav i Atlanten inom två år där den kan bli ett problem för sjöfarten.

Mest läst