Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Klimatmanifestation i London förra hösten.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jättedemonstration inför klimatförhandlingarna

De ska avvärja en ekologisk kollaps. I en världsomfattande manifestation dagen innan FN-klimatmötet sätter hundratusentals människor press på ledarna: för en värld utan fossila bränslen.

Genom nätrörelsen Avaaz genomfördes förra året den största klimatmanifestationen genom tiderna. Även i år, den 29 november, kommer människor världen över i enad kraft manifestera sin ståndpunkt till världens ledare. Med 1700 marscher i över 170 länder hoppas man på en ny toppnotering.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi vill visa ledarna i hela världen att det finns många som bryr sig om det här och vi kräver att de kommer fram till en överenskommelse som är tillräcklig för att rädda klimatet, säger Dan Baeckström, en av samordnarna i nätverket Klimatsamling som ansvarar för Göteborgs manifestation.

Mellan 2000-3000 personer väntas komma och just nu är han på väg till Gustav Adolfs Torg för att planera inför uppsamlingen.

Moderdemonstrationen av Global Climate March 2015 skulle genomföras på FN-mötets hemmaplan: Paris. Men på grund av det förhöjda säkerhetsläget efter terrorattentaten den 13 november säger den franska regeringen stopp. På evenemangets hemsida skriver de att nu är det desto viktigare att omvärlden driver kampen. Budskapet är tydligt: "Håll fossila bränslen kvar i marken och finansiera en rättvis omställning till 100 procent förnyelsebar energi 2050"

- Det är ett problem som angår hela världen. Alla är berörda. I och med att Paris blev inställt så känner vi att det är ännu viktigare att få till en bred manifestation här, säger Dan Baeckström.

"Tillsammans för klimatet" är den svenska parollen. I ett gemensamt pressmeddelande skriver de att med de klimatåtaganden som FN-länderna redovisat kommer temperaturen ändå öka med mellan 2,7 och 3,5 grader– det är alldeles för mycket. Den globala uppvärmningen har i dag närmat sig en (1) grad vilket redan nu påverkat ekosystemen i världen.

- Det finns hoppfulla signaler, men fortfarande är det så att växthusgaserna och temperaturen fortsätter att öka. Det är en utveckling som måste vända väldigt snabbt och därför behövs det att alla ställer upp och sätter press.

FAKTA: Manifestationen

• Äger rum söndag den 29 november

• Uppsamling klockan 13:00 på Gustav Adolfs torg.

• Marschen startar 14:00 och går mot Götaplatsen.

• Klockan 15:00 på Götaplatsen hålls tal och musik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.