Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Jämställdhet inget för segelklubbar

Båtmässan är igång, mässhallarna är fyllda av flytande drömmar. Vilka kommer att segla dessa drömmar? Jo, män, skriver Anna Westberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Segling är ett signum för Västkusten. Det är en sport med anor som både är familjenöje och sport. Den kan vara helt jämställd, om vi vill.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dag är det inte så. I skutföreningar belönas män medan tjejer som vågar ta plats blir nedtryckta genom att inte få samma chanser. Jargongen blir exkluderande för unga tjejer som engagerar sig.

Detta är inte bara ett problem inom seglarvärlden. Idrotten har överlag problem med att uppmuntra tjejer att fortsätta. Problemet ligger i att man inte funderar över vilken moral som gäller i föreningen, utan fokuserar på prestationer. Detta speglar sig naturligtvis i hur många tjejer som engagerar sig.

Exempelvis hade en seglarförening här i Göteborg förra sommaren 65 elever, varav 14 tjejer. Bland ledarna var andelen tjejer 16 av totalt 61. Siffrorna är inte bara usla, de visar hur viktigt det är att lyfta upp de tjejer i föreningar med en skev könsfördelning.

Stort intresse bland tjejer

En tjej som tidigare varit aktiv i en förening men vill vara anonym säger: ”Jag har jobbat som styrman men ansågs inte tillräckligt mogen för att segla styrmanselev, så jag slutade.” Det spelar alltså ingen roll hur mycket erfarenhet du har.

Så ser det ut, samtidigt som folk felaktigt tror att tjejer inte är intresserade av segling. På Öckerö Gymnasieskola där eleverna seglar två månader om året under sin treåriga utbildning, har det aldrig varit fler än 16 killar i en årskull på 44 elever.

Segling är ett kulturarv, ska vi bevara det måste föreningarna ta till vara på alla, inte bara män. Ligger fokus på halva befolkningen blir urvalet av framtida medlemmar snävt och de riskerar dö ut. Det är föreningarnas ansvar att se till att åtgärda problemen, annars kommer de gå i kvav.

Anna Westberg

seglare

Bild - 2
Mest läst