Järntorget då och nu

ANNONS
|

Våra bilder visar utsikten över torget. Första bilden togs i april 1956, den andra nu i år.

Vid första anblicken kan det verka som om inte mycket har hänt under de 57 åren.

Men en skillnad mellan 1956 och 2013 är att torget i dag är fritt från bil- och spårvagnstrafik på östra och södra sidan. Det är konsekvensen av en större ombyggnad av Järntorget vid senaste sekelskiftet.

En annan skillnad syns till vänster på bilderna: På den äldre bilden pågår byggarbeten i hörnet mellan Järntorget och Nya Allén.

På den nyare bilden, tagen av GP-fotografen Ulf Börjesson i år, ser man det färdiga resultatet i vänstra kanten: Den vita kontorsbyggnaden där socialdemokratiska dagstidningen Ny Tid hade sin redaktion mellan 1959 och 1966 när utgivningen lades ned. I stället flyttade Arbetet Väst in. Arbetets västsvenska upplaga gjordes från huset till och med sista numret år 2000.

ANNONS

Att den socialdemokratiska pressen höll till på Järntorget var naturligt - torget var centrum för arbetarrörelsen. Just i hörnet Järntorget/Nya Allén låg tidigare Arbetareföreningens hus (klart 1874) och det var vid Järntorget som arbetarrörelsen på 40-talet byggde ett större Folkets hus. Den delen av torget har i dag döpts om till Olof Palmes plats.

Kärt barn har många namn. I slutet av 1800-talet kallades Järntorget både Möbeltorget och Trätorget, eftersom här såldes trävaror och möbler, bland annat från de berömda lindomesnickarna.

Men sitt formella namn fick Järntorget 1867 just för att det var platsen där järn vägdes och kontrollerades innan det kunde skeppas ut på export.

GP:s Eva Heyman berättade mer om torget i artikeln "Järn och nöje genom åren" i Göteborgs-Posten 1995. Här kommer delar av artikeln i repris:

"Till Göteborg kom järnet på skutor från Värmlands och Bergslagens järnbruk. Järnvägningen flyttade under senare delen av 1700-talet successivt över till den nya järnvågen en liten bit västerut från torget. Den var helt klar 1806 och lades ner för gott 1892.

Att vara järnbärare vid järnvågen var ett välavlönat men tungt arbete vid den tiden. Männen bar fram stångjärnet till vågarna i en järnkrok som vilade mot bröstet och ryggen.

ANNONS

Runt järnvågsområdet löpte ett väldigt rött plank med en gallerport ut mot Första Långgatan. Där låg i mitten av förra seklet en restaurangbyggnad kallad Bierhalle. Såväl inom- som utomhus serverades där kaffe, öl och bröd och Järntorgsområdet kallades Bierhalleplatsen.

Stället var populärt och beskrivs av en del som ett Liseberg i miniatyr. Där fanns en kägelbana, en karusell av senaste pariserkonstruktion, tält för luftbösseskytte, och så vidare.

Protesterna mot livet vid Bierhalleplatsen var stora. GP skrev att den utövade en fördärvlig inverkan, särskilt på de arbetande klasserna, genom det vilda leverne som fördes där.

Arbetarna lockades på hemvägen in på platsen av musik, spel och utskänkning av sprit.

"De kunde därigenom förstöra veckans hela arbetslön. Och tjänstefolk som skickats för att hämta vatten vid rännilen glömde bort vad de skulle uträtta för nöjenas frestelser, för att inte tala om de oskyldiga barnen, som blev invigda i alla lastens mysterier", stod det i tidningen.

Det gamla Järnvågshuset användes också ett tag som skola för vanartiga barn med slöjdsalen förlagd till vaktstugans gamla arrestrum.

Och på Järntorget minner än i dag Tore Strindbergs staty med kvinnofigurer från fem världsdelar dit järnet exporterades. På konstverket finns också stämplar från alla de järnbruk som skeppat ut råvaror från järnvågen."

ANNONS

I framtiden kan Järntorget komma att påverkas av planerna för Norra Masthugget som ska binda ihop Centrum, Linné och Majorna.

Bland annat talas om nya trafiklösningar som förbättrar för fotgängare vid Järntorget och Olof Palmes plats - och om ytterligare satsningar på kultur i området.

Här kan du läsa mer

Massor av gamla vykort från stråket mellan Järntorget och Slottskogsvallen hittar du på goteborgsvykort.se

Flera artiklar om Järntorget hittar du på alltidgot.com

Om Göteborgs stads planer för Norra Masthugget kan du läsa på goteborg.se

ANNONS