Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Italien mindre skuldsatt än Sverige"

  Göran Persson varnar för en svensk lånebubbla. "Lägger man ihop statsskulden med hushållens skulder är Italien mindre skuldsatt än Sverige. Detta riskerar att flyttas in i fastighetspriserna." 

  - Då sitter vi där med våra jättestora lån och kommer in i en spiral där säkerheterna inte täcker lånen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Den förre S-ledaren och statsministern Göran Persson varnade för stora samhällsekonomiska problem, när han talade inför en fullsatt sal på måndagskvällens jobbseminarium i Göteborg.

  - Vi har ordning på statsfinanserna, men Sverige är inte så väl rustat som vi tror, sa han.


  Det är ett allvarligt läge med strukturomvandling i stora exportnäringar som fordon, skogsindustri och telekom, samtidigt som det kommer nya varsel och en bred konjunkturnedgång, anser Persson.

  - För att klara situationen behövs ett brett initiativ till ett nytt kunskapslyft. Det är ett läge nu att utbilda för att hålla tillbaka den öppna arbetslösheten, sa Göran Persson,


  Närmare 500 personer hade lockats till mötet mellan två av den svenska samhällsdebattens legendarer. Förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar, fortfarande med stor lyskraft i Göteborg, var det andra stora dragplåstret.

  - Jag är här för Olles skull, sa Gyllenhammar och hyllade arrangören Olle Ludvigsson, numera EU-parlamentariker för S men under många år verkstadsklubbens ordförande på Volvo.


  Både PG (Gyllenhammar) och GP (Persson) refererade till sina egna erfarenheter från näringslivet och politiken. De var eniga om att det behövs kompetensutveckling och ett livslångt lärande, för att svenska företag skall kunna utvecklas med nya jobb när gamla fasas ut.


  Båda varnade för en samhällsutveckling med alltfler unga som inte får jobb.

  - Om vi fortsätter så här riskerar vi att få ett fascistsamhälle, där demonstrationerna kommer att döda det som är friskt i samhället, Det blir en rad av konflikter, sa PG Gyllenhammar.

  - Det är viktigt för demokratin, och för hela Europa att dessa människor får möjlighet att göra något nyttigt. Ta tag i den här frågan, jag är beredd att vara en av miljoner som jobbar för detta.


  Han fick medhåll från Göran Persson:

  - Jag delar helt PG:s uppfattning. Det finns en väldig politisk risk i detta. Vi vet att det finns underlag för fascism när arbetslösheten växer till så höga nivåer.


  Persson gav en känga till svenska banker, och refererade till sina egna nyvunna erfarenheter från styrelsemöten i småföretag. Han beskrev bankkontakterna i den rollen som en "brutal upplevelse".

  - Bra företag med duktigt folk blir väldigt hårt behandlade av bankerna. Bankerna gör stora vinster och det är en märklig diskussion att de tänker dela ut pengar till aktieägarna istället för att låna ut dem till företag.

  Och om eurokrisen sa han:

  - Det är en dramatisk situation, med stigande arbetslöshet, men vi kommer igenom den. Euron kommer att överleva och utvecklas, det är jag övertygad om.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.