Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

It-profilen döms till fängelse

Den 53-årige västsvenske it-profil som greps och häktades i september dömdes på fredagen till tre års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Mannen har sedan 90-talet bedrivit handel med domännamn, genom en mängd bolag i Sverige och utomland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Åtalet gällde affärer i ett bolag registrerat på önationen Mauritius. It-profilen hävdade att han enbart varit konsult åt bolaget. Detta avfärdas av tingsrätten som konstaterar att han förfogade över bolagets ekonomi.

Detta innebar i praktiken att it-profilen gjorde mängder av kontantuttag med bolagets betalkort. Dessutom köpte han en fritidsbåt för bolagets pengar. När båten sedan såldes gick pengarna, drygt två miljoner kronor, till honom själv.

Tingsrätten konstaterar att it-profilen varit "faktisk företrädare" för Mauritius-bolaget, vars verksamhet bedrivits från hans bostad och kontor i en kranskommun till Göteborg.

Någon bokföring har utredarna inte hittat. It-profilen har påstått att bokföringen sannolikt funnits i Gibraltar, hos den stiftelse som ägde det Mauritius-registrerade bolag där han påstod sig ha varit konsult.

It-profilen fälls också för grova skattebrott. De gäller 2,2 miljoner kronor som skulle betalats in som moms, 1,5 miljoner i arbetsgivaravgifter och 2,6 miljoner kronor i inkomstskatt.

Åklagaren hade begärt att 53-åringen skulle dömas till näringsförbud. Tingsrätten finner att detta inte är möjligt, eftersom Mauritius-bolaget är ett "utländskt Ltd-bolag" av ett slag som inte finns uppräknat i lagen om näringsförbud.

It-profilen finns sedan tidigare i belastningsregistret enbart för trafikförseelser. Eftersom han suttit häktad med restriktioner från mitten av september till sista rättegångsdagen 11 april, anser tingsrätten att straffet "kan stanna vid" tre års fängelse.

Kammaråklagare Anders Berndtson Sandell är mycket nöjd med den fällande domen, som han tillskriver det goda utredningsarbetet hos skattebrottsenhetens tjänstemän.

- Domen visar att det inte går att gömma skattebrottslighet genom bolagskonstruktioner i utlandet. Vi har numera utredningsmusklerna som krävs för att komma åt detta, säger Berndtson Sandell.

It-profilen säger till GP att han självklart ska överklaga domen som han anser är totalt felaktig.

- Jag har dessutom suttit helt isolerad i sju månader; en helt horribel häktningstid. Det kan inte vara rätt att samhället trycker ned en människa så, säger den 53-årige mannen.

Mest läst