Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
219787h1024.jpg
Nazisten Adolf Eichmann under rättegången i Jerusalem 1961. Arkivbild.

Israel visar upp Eichmannbrev

Israels president Reuven Rivlin offentliggör tidigare hemliga dokument, bland annat ett handskrivet brev av SS-officeren Adolf Eichmann, i samband med minnesdagen för Förintelsen 1962.

I brevet, adresserat till dåvarande president Yitzhak Ben-Zvi, ber Eichmann om nåd.

"Man måste dra en gräns mellan de ansvariga ledarna och människor som jag, som tvingades att agera som verktyg för våra ledare. (...) Jag var inte en ansvarig ledare, och som sådan känner jag mig inte skyldig", skrev han.

Eichmann rymde från ett läger för krigsfångar till Argentina 1950, där han levde under annat namn tills han togs av israeliska agenter i Buenos Aires 1960 och smugglades till Israel, där en domstol dömde honom till döden.

Brevet är daterat till den 29 maj 1962. Han hängdes den 31 maj.

BAKGRUND: Adolf Eichmann

Adolf Eichmann var en tysk SS-officer som var chef för Amt IV:B4 inom Nazitysklands säkerhetsministerium. Eichmann var från oktober 1939 i ledningen för Rikscentralen för judisk utvandring som organiserade emigrationen och deportationen av judar.

Eichmann hade uppdraget att organisera och övervaka deportationen av Europas judar till getton och förintelseläger belägna i det av Tyskland ockuperade östra Europa. Eichmann företog bland annat flera rundresor i Generalguvernementet, Baltikum och Ryssland för att avsyna hur den nazityska förintelsepolitiken förbereddes och genomfördes.

1942 var Eichmann protokollförare vid Wannseekonferensen, där det beslutades om hur Förintelsen i Europa skulle samordnas och praktiskt genomföras. Eichmann organiserade även år 1944 massdeportationen av omkring 440 000 ungerska judar till bland annat Auschwitz-Birkenau.

Efter sin flykt till Argentina arbetade Eichmann som svetsare och mekaniker för innan han greps av israeliska Mossad-agenter 1960.

Mest läst