Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sz0014ae.jpg

Israel berett trappa upp

Tio civila dödades i en israelisk attack mot ett trevåningshus i Gaza i dag när offensiven gick in på sitt femte dygn. Israel säger sig vara redo att utvidga operationen, samtidigt som intensiva medlingsförsök pågår.

Israel är redo att "avsevärt utvidga" operationen mot militanta aktivister på den Hamasstyrda Gazaremsan, sade premiärminister Benjamin Netanyahu. Bombningarna har tillfogat Hamas allvarlig skada men en markinvasion kan bli nödvändig, enligt Israel.

Samtidigt säger en hög palestinsk tjänsteman säger att "seriösa samtal" förs om en vapenvila och en överenskommelse kan nås "i dag eller i morgon", skriver AFP.

Israels president Shimon Peres välkomnar Egyptens försök att få till en vapenvila, men säger att Hamas hittills avfärdat förslagen. Ett israeliskt sändebud har rest till Egypten för samtal om vapenvila och i morgon kommer FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon dit.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius har åkt till Israel och Västbanken för att "mana alla parter att stoppa upptrappningen och erbjuda Frankrikes hjälp att nå en omedelbar vapenvila", uppger utrikesdepartementet i Paris. Fabius ska bland andra möta Israels president Shimon Peres och premiärminister Netanyahu samt palestiniernas president Mahmud Abbas under endagsbesöket.

Israel anser sig behöva attackera ytterligare hundratals mål för att stoppa Hamas och andra militanta grupper från att skjuta raketer.

Norskisraeliske Björn Hermann, talesman för Israels armé, uppger i ett mejl till TT att flera raketer från Gazaremsan nyligen träffade en lekplats och ett bostadsområde i den israeliska byn Ashkelon. Enligt Israel har 872 raketer avfyrats mot Israel sedan den 15 november. 270 av dem ska ha skjutits ner av Tel Avivs robotsköld Iron Dome och 489 har slagit ner i Israel. Under samma tid har Israels armé skjutit mot och träffat 950 raketlagrings- och avfyrningsplatser på Gazaremsan.

Omkring 50 palestinier har dödats och över 450 skadats sedan Israel inledde offensiven mot Gaza. Tre israeler har mist livet och tiotals har skadats.

Svenska utrikesdepartementet (UD) ändrade i fredags sina rekommendationer för svenskar som vistas i Israel med anledning av det rådande säkerhetsläget. UD avråder från att komma inom 40 kilometer från Gaza, om det inte är nödvändigt att ta sig närmare än så. Tidigare var det rekommenderade avståndet 10 kilometer.

Mest läst