Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bawar Ismail, ledarskribent. Anna-Maria Corazza Bildt (M), EU-parlamentariker.
Bawar Ismail, ledarskribent. Anna-Maria Corazza Bildt (M), EU-parlamentariker.

Ismail: Turkiet är inte en förebild, Bildt

Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) har nyligen besökt Turkiet för att studera landets flyktingmottagning. Tydligen var det en ögonöppnande resa. I Sydsvenskan skriver Corazza att: ”det turkiska folket ger oss européer en lektion i tolerans och generositet.” (2/3).

Turkiet har tagit emot omkring 1.7 miljoner syriska flyktingar enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Allt är tydligen frid och fröjd med det turkiska mottagandet av syriska flyktingar enligt Corazza Bildt. De får vård, utbildning och direkt tillgång till den turkiska arbetsmarknaden.

Men bortser man från Corazza Bildts skönmålning av det turkiska flyktingmottagandet framträder en dystrare bild av de syriska flyktingarnas situation i Turkiet.

Under de första fyra åren av inbördeskrig i Syrien vägrade Turkiet utfärda arbetstillstånd till syriska flyktingar. Det var först i januari som den turkiska regeringen svängde i frågan, förmodligen för att försöka stävja det utbredda utnyttjandet av billig, svart arbetskraft. Tankesmedjan Centre for Middle Eastern Strategic Studies uppskattar att en kvarts miljon syriska flyktingar jobbar illegalt i landet (Guardian 29/1).

Och hur är det med skolgång för syriska flyktingbarn? Det är sant att Turkiet tagit små steg i rätt riktning. Men enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch saknar fortfarande upp mot 400 000 syriska barn tillgång till det turkiska utbildningsväsendet (2015).

Dessutom varnar de för att barnarbete växer hejdlöst i landet. I stället för att sitta i ett klassrum tvingas många syriska barn att arbeta i textilfabriker.

Corazza Bildt uppmärksammar inte heller de turkiska myndigheternas våld mot syriska flyktingar. Migranter sägs ha misshandlats och blivit påtvingade att skriva under erkännanden om att de vill återvända till Syrien (BBC 15/1). Amnesty har genom kartläggningar upptäckt ett hundratal fall där flyktingar utvisats tillbaka till kriget i Syrien.

Turkiet bryter mot internationella konventioner när de avvisar flyktingar till krigszoner.

Det är därför uppseendeväckande att en svensk Europaparlamentariker försöker ge sken av Turkiet som ett generöst land som Europa bör ta efter. Hur kan man vara en förebild när man blundar för barnarbete och utvisar flyktingar till krig?

Mest läst