Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
bawar_ismail_nödvinjett-frå

Ismail: Moralism bakom snusförbud

Regeringen vill ”avnormalisera” tobaksbruket genom att göra livet svårare för landets snusare.

På tisdagen presenterades regeringens utredning om en ny tobakslag. Utredaren Göran Lindahl föreslår en rad åtgärder och förbud för att minska rökningen bland svenska folket. Rökförbud ska bland annat omfatta uteserveringar, lekplatser och offentliga entréer.

Men Lindahl stannar inte där. Nej, målet är att ”avnormalisera tobaksbruket”. Allt som påminner om nikotincigaretter ska stoppas. Rökförbudet ska omfatta e-cigaretter, vattenpipor och örtprodukter. Det spelar ingen roll om de innehåller tobak eller inte, medborgare ska inte få ta sig friheten att ens andas ut vattenånga på gatan.

Och så har vi snuset. Utredningen anser givetvis att landets snusare måste disciplineras i sann folkhälsoanda. Därför föreslås förbud mot märkning av smak och lukt på snusförpackningarna, att staten ska reglera antalet prillor i dosan och att tobaksvaror ska gömmas under disken i butikerna. Snuset ska dessutom inte klassificeras som livsmedel längre.

Vill du ha snus med tranbärssmak? Peka ut det på en prislista och se butiksvärden krypa ner under kassan. Detta är alltså regeringens genialiska plan för att minska snusandet.

Förslagen får stöd av folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Det är ingen nyhet att Wikström vill gå hårt åt det svenska snuset. För en historiskt svag minoritetsregering är Wikströms förbudsiver ett smart drag. Det ger ett falskt sken av en handlingskraftig regering.

Att Sverige har lägst antal rökare och döda i lungcancer i EU kan med stor sannolikhet härledas till att svenskar snusar i högre utsträckning. Snus är givetvis inte problemfritt, det medför fortfarande hälsorisker men är ändå mindre dåligt än tobaksrökning.

Det intresserar förstås inte utredaren Göran Lindahl eller folkhälsominister Wikström. Det är kanske inte så konstigt, av Lindahls utredning framgår nämligen: ”Oavsett hur det förhåller sig med bedömningarna av snus som rökavvänjningsmedel eller snusets mindre farlighet jämfört med cigaretter, konstaterar vi att den tobakspolitiska utgångspunkten är att det inte ska göras skillnad mellan olika former av tobak.” (SOU 2016:14).

Lindahl erkänner rakt ut att det är moralism, och inget annat, som ligger bakom förslagen att förpesta tillvaron för omkring en miljon snusande svenskar. Svenska folket anses vara så lättpåverkade, så hänförda av snuset, att staten måste ta det ansvar som annars skulle hört hemma hos den enskilde medborgaren. Detta är inget annat än förmyndarpolitik som slår hårt mot en effektiv rökavvärjande produkt. Det är i sig skäl nog för att stoppa regeringens försök att krångla till det för landets snusare.

Mest läst