Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
bawar_ismail_nödvinjett-frå

Ismail: Håll er till ämnet, republikaner

Republikanska föreningen använder åter nyfödda barn för att plocka politiska poänger.

Förra veckan utökades kunga- familjen med nytillskottet prins Oscar Carl Olof. Men som alltid när det gäller kungafamiljen bubblar även kritiska röster fram. Republikanska föreningen, som vill avveckla den svenska monarkin, gick blixtsnabbt ut med ett pressmeddelande.

Samma sak gjorde de när prinsessan Estelle föddes. Då ville de svenska republikanerna befria Estelle från att bli framtida statschef för Sverige.

Republikanska föreningen har förmodligen en hög av färdigproducerade utspel att skicka ut när kungafamiljen utökas. Det är nästan som att man kan höra dem skrika från sitt kansli: en ny prins är född, ut med pressmeddelandet nu! På två sekunder har Republikanska föreningen gjort ett nyfött barn till slagträ i debatten om den svenska monarkin.

Med ”kunglig förlossning utmanar vår demokrati” inleder Republikanska föreningen sitt senaste pressmeddelande på sin hemsida. En förlossning som utmanar vår demokrati? Andra seriösa röster hade annars nämnt politisk extremism och yttre hot som utmaningar för demokratin, inte ett oskyldigt barn kommit till världen.

Republikanska föreningen gör verkligen sitt absolut yttersta för att hålla en låg nivå.

Till SVT säger föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson: ”Det föds massa barn varje dag, alla barn borde vara lika viktiga. Jag känner inget särskilt för det här barnet eftersom jag inte har någon relation till kungafamiljen alls” (3/2).

Det är många som inte har någon relation till realitydrottningen Kim Kardashian heller, men ändå får vi läsa om hennes nyfödda barn. Bara för att Republikanska föreningens generalsekreterare inte har någon relation till kungafamiljen innebär det inte att nyheten om prins Oscar Carl Olof saknar något värde.

Tvärtom finns ett stort allmänintresse för kungafamiljen. I en Aftonbladet/Sifo-undersökning svarar 70 procent av de tillfrågade att de är för monarkin (2/1-2013). I DN/Ipsos ligger stödet på 64 procent (21/12-2013).

Inte heller gör de folkvalda partierna som vill avskaffa monarkin, exempelvis Socialdemokraterna, något större väsen om saken i riksdagen. Det råder en bred konsensus om att den konstitutionella monarkin ska bevaras, kungafamiljen åtnjuter alltså ett stort stöd i Sverige.

Det är därför inga konstigheter att svenska medier – och internationella för den delen – gör en stor sak av kungliga födslar.

Om de svenska republikanerna vill övertyga det svenska folket om det positiva med att införa republik bör de hålla sig till ämnet: monarkin som statsskick, samt påminna folket om att monarkin kan avskaffas på demokratisk väg vilken dag som helst. Att använda nyfödda barn är däremot ovärdigt.

Mest läst