Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Omar Mustafa.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Islamiska förbundet: "Vantolkning av islam"

  – De tror att 99.9 procent av världens muslimer har fel. Det säger Omar Mustafa, ordförande i Islamiska Förbundet om IS-krigarnas tolkning av Koranen. Oron växer nu bland muslimer i Sverige.

  Det är en trött Omar Mustafa som går med på att ännu en gång förklara hur vanliga muslimer ser på Islamistkrigarnas tolkning av jihad och Koranen. Han säger sig mycket väl förstå att de flesta imamer och muslimska ledare i Göteborg som GP ringer inte vill prata om Islamiska staten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det här börjar likna tiden efter attackerna mot World Trade Center 2001, den samlade muslimska befolkningen får stå till svars för vad en liten minoritet gör i islams namn, säger han.

  Han hänvisar till en rad fördömanden från teologer och muslimska ledare i både Europa och Mellanöstern. Enligt Omar Mustafa är det djupt olyckligt att jihadisternas tolkningar av Koranen får så stort utrymme i debatten, när grupperna egentligen borde stämplas som extremister med en skev världsbild och inget annat.

  – Vi får svara varje dag för deras fruktansvärda härjningar, trots att våra ledare världen över redan har fördömt deras vantolkning av islam, säger Omar Mustafa som även hävdar att de flesta moskéer i Sverige arbetar förebyggande mot att ungdomar ska lockas av den extremistiska läran.

   

  Mustafa håller med om att jihad, (det heliga kriget), nämns på flera platser i Koranen. Men enligt honom är det omöjligt att läsa verserna ryckta ur sitt sammanhang. Det står också tydligt att Gud fördömer våld mot oskyldiga och tortyr av krigsfångar, något det finns upprepade rapporter om att IS gör sig skyldiga till.

  – De gör sina lekmannamässiga tolkningar av Koranen, men att tolka Koranen är en professionell vetenskap och våra främsta teologer är alla överens om att IS har fel, hävdar Mustafa.

  Mustafa får medhåll av Göran Larsson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

  – Det pågår en kamp om tolkningsföreträde inom alla religioner och det är viktigt att komma ihåg att Islamiska statens tolkning av Koranen har ett mycket begränsat stöd i den muslimska världen.

  Enligt Göran Larsson kan man i Koranen, precis som i de flesta religiösa texter, läsa ut vad som passar de egna syftena bäst.

  – Vad gäller Islamiska staten har de ju förklarat krig inte bara mot ickemuslimer utan framförallt mot andra muslimer som de anser är fel sorts muslimer.

  Men trots att Göran Larsson menar att det ur ett globalt perspektiv är en begränsad grupp av muslimer som sympatiserar med Islamiska staten anser han ändå att deras framgångar är mycket oroväckande.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.