Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Sexårige Isak Weisner älskar fotboll och om han ska gå på Ullevi igen vill han se något annat lag.

Isaks första besök på Ullevi blev en mardröm

Sexårige Isaks första match på Gamla Ullevi blev en mardröm. "Vi gick i halvtid, Isak blev livrädd", säger pappa Thomas Wiesner.

På torsdagskvällen tog den inte ont anande Thomas Wiesner från Sävedalen med sig sin mycket fotbollsintresserade sexårige son Isak till Gamla Ullevi för att se matchen IFK Göteborg–Slask Wroclaw.

- Det var mitt första besök på Gamla Ullevi och Isaks första match på en arena. Tyvärr blev det en mycket obehaglig upplevelse, säger Thomas Wiesner.

Redan innan matchen hamnade Wiesner med son mitt i Blåvittsupportrarnas så kallade rusning mot anhängare till Slask Wroclaw utanför arenan.

- Vi stormades av de maskerade huliganerna, både polacker och svenskar. De hade batonger och slog vilt omkring sig. Jag fick skydda Isak med min kropp och vi sprang sedan för livet. Polisen sprutade pepparsprej och jag fick en hel del i ögonen. Jag var tvungen att skölja flera gånger ögonen efteråt.

Det först på fredagsförmiddagen som obehaget i Thomas Wiesners ögon försvann.

Väl inne på arenan hamnade Wiesners på sektion C2, närmast den polska klacken.

- De slängde iväg mängder med knallskott och smällare. Isak blev livrädd.

Thomas Wiesner bestämde sig redan i paus att ta med sig sonen och lämna Gamla Ullevi.

- Jag frågade då en supporterpolis om det ska få gå till så här. Jag fick till svar att "man går inte med barn på sådana här matcher".

Uttalandet från polisen retar upp Wiesner.

- Jag hade ingen aning om att det här var en så kallad högriskmatch. Supporterpolisens inställning var tvärt emot den jag förväntade mig, säger han.

Thomas Wiesner tycker också det är upprörande att maskerade personer släpps in på arenan och att vissa tillåts ha med sig knallskott och bengaler.

- Jag är chockad över att se maskerade åskådare inne på en arena. Varför sorterar man inte bort dem redan vid insläppet och griper de som är maskerade utanför arenan?

Enligt Thomas Wiesner var det många andra familjer med barn på sektionen.

- Flera valde att precis som oss gå hem i halvlek och en familj vi träffade innan matchen började gick inte ens in på Gamla Ullevi. De fick nog efter bråket utanför, säger han.

Dagen efter premiärbesöket är Isak sugen på fotboll igen. Han visar stolt upp sina fotbollsskor, sin Bayern-fotboll och sina Bayern-souvenirer.

- Men det var otäckt med alla smällarna. Om vi ska gå på fotboll igen vill jag se något annat lag.

Thomas Wiesner håller med sin son.

- Just nu är jag inte sugen på att gå på Gamla Ullevi igen och jag tar nog inte med mig Isak om det inte är en match mot Häcken, Gefle eller något annat lag utan farliga supportrar.

Wiesner efterlyser hårdare tag mot maskerade supportrar, bråkstakar och knallskott.

- Det behövs skärpta regler. Jag är från Tyskland och har bott tio år i Sverige. När jag gick på Bundesligamatcher på 80- och 90-talen var det mycket huliganer på tysk fotboll. Men i dag är det mycket lugnare och barnfamiljer kan lugnt gå på de flesta matcher, säger han.

Isak har kvar sitt brinnande intresse för fotboll, trots torsdagskvällens traumatiska upplevelser.

- Bayern München är bäst och Fifa 2015. Jag ska snart börja spela i Sävedalen, säger han innan han drar med sig pappa och GP:s utsända team till planen vid Vallhamraskolan för lite tvåmålsspel med storasystern och ett par kompisar.

Mest läst