Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Isabelle

Drama

Drama

Isabelle

Regi: François Ozon, Frankrike, 2013 (95 min)

BIOPALATSET, CAPITOL, ROY

Starka kvinnoporträtt är den röda tråden genom François Ozons filmer. Ozon hade en formtopp 2000–2003 då han regisserade den sprudlande musikalfilmen 8 kvinnor, det mångbottnade dramat Under sanden och den snudd på överintelligenta thrillern Swimming pool, de två sistnämnda filmerna med fenomenala Charlotte Rampling i huvudrollen.

Nya filmen, om en sjuttonårig flickas steg in i vuxenlivet, är mer kontroversiell, också jämförelsevis svagare.

För mig var det en svår tid, har Ozon sagt om sina ungdomsår, vilket möjligen förklarar den mörka tonen i Isabelle, som i original heter Jeune & jolie (Ung och vacker).

Filmen inleds i en fransk badort. Isabelle, spelad av Marine Vacth, har beslutat sig för att bli av med oskulden. Samlaget, med en tysk kille, lämnar henne oberörd.

Ett hopp några månader framåt i tiden. Höst i Paris. Isabelle har prostituerat sig. Nätverket av torskar, de flesta i över medelåldern, har hon i mobilen. Mötena sker inte i ruffiga trappuppgångar utan på lyxhotell i citykärnan.

Varför har Isabelle gjort detta självdestruktiva vägval? För att tjäna pengar? För att utforska sin sexualitet? För att hon är uttråkad?

Filmen, som innehåller väldigt många detaljerade sexscener, ger inget svar. Det känns som att viktiga pusselbitar saknas. Filmen lämnar efter sig en tomhet.

Vacht i Isabellerollen övertygar dock stort. Ozons kamera älskar den här unga skådespelerskan. På slutet har hon en fascinerande scen mot Rampling (i en miniroll).

Men. Tonårsprostitution i verkliga livet innehåller droger, hallickar och annan skit. Det ser vi inte röken av i Isabelle. Vi befinner oss i en mans fantasivärld.

Mest läst