Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tidigare i veckan rapporterades om klottrat hot på pizzeria i Göteborg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IS närvaro skrämmer assyrier i Göteborg

Assyrier larmar om skräck och förföljelse i Göteborg. Detta efter att flera butiksägare fått sina lokaler nedklottrade med hot och IS-budskap.

I går kväll samlades företrädare för flera assyriska föreningar i ett extrainsatt möte. Mötet var en direkt följd av att flera butiker i Tynnered blivit nedklottrade med hot och budskap kopplade till terrorgruppen IS. Syftet med mötet var att diskutera situationen i Göteborg där många assyrier känner sig otrygga och förföljda.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi är ungefär 10 000 assyrier i Göteborg och en stor del av oss är jätteoroliga över den utveckling vi ser. Vi vet att Göteborg är en av IS största rekryteringsbaser och vi hör om människor som uttrycker sympatier för IS även här i Tynnered. Tänk dig själv att ha flytt från förföljelse i ett land och sen bo vägg i vägg med en IS-sympatisör här i Sverige. Det är vardag för många människor, säger Josef Garis, ordförande på Assyriska distriktet i Göteborg.

Läs också: Hotfullt IS-klotter på restaurang

En av dem som deltog i mötet var Yusuf Asmar. När han förra söndagen skulle öppna sin pizzeria på Opaltorget i Tynnered hade någon skrivit orden "Konvertera eller dö" med en röd penna på lokalen. Bredvid butiksdörren hade även den arabiska bokstaven nun målats.

Bokstaven nun är den första i det arabiska ordet nasara som används som ett ord för kristna. I den irakiska staden Mosul ska bokstaven ha använts av terrorgruppen IS för att markera vilka hus som det bodde kristna familjer i. De familjer som fick symbolen sprejade på sina dörrar uppmanades att konvertera till islam, betala en särskild skatt eller dö innan IS intog staden sommaren 2014. Detta ledde till att tusentals assyrier flydde landet. Det rapporterar bland andra den brittiska tidningen The Telegraph.

- Det känns extremt obehagligt att det här har kommit till Göteborg och Sverige. Det är ingen tvekan om att det är riktat mot mig som kristen och assyrier, säger Yusuf Asmar som driver pizzerian tillsammans med sin bror.

Alldeles i närheten av pizzerian ska en assyrisk caféägare ha fått sin jalusi nerklottrad med IS-symboler och budskap som "kalifatet är här".

- Det känns som judeförföljelsen på 30-talet när judar i Tyskland fick davidsstjärnor målade på sina dörrar. Nu händer det här, säger Yusuf Asmar.

Både Yusuf Asmar och Josef Garis pekar på att assyrier är en grupp som är särskilt utsatt av IS. Förra veckan släppte terrorgruppen en video där man avrättar tre assyrier genom att skjuta dem i huvudet.

- På 80-talet var det nynazister som skapade oro bland assyrier och andra invandrargrupper. Nu är det IS och det är dessutom på en helt annan nivå. Politikerna och polisen måste vakna nu. Det räcker inte att tala om IS och olika utredningar. Det behövs konkreta åtgärder nu, säger Josef Garis.

Enligt polisen så har man upprättat en polisanmälan gällande klottret vid Opaltorget. Möjliga brottsrubriceringar är skadegörelse och olaga hot. Men enligt kommissarie Bertil Claesson är det brott som är svåra att utreda.

- Finns inga vittnen eller tekniska bevis som går att spåra så är det näst intill omöjligt att utreda sådana här fall. Enda möjligheten är om någon har sett något och vi får tips från allmänheten, säger Bertil Claesson.

Han påpekar att polisen i region Väst ska starta en särskild hatbrottsgrupp efter årsskiftet som enbart ska arbeta med liknande fall. Men fram till dess behandlas de som vanliga ärenden.

Pizzeriaägaren Yusuf Asmar lägger däremot större ansvar på politikerna.

- Det känns som att IS-anhängare kan komma och gå i Sverige som de vill. Samtidigt ska vi assyrier känna oss otrygga. Politikerna måste ta det på allvar, säger Yusuf Asmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.