Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Iraks unga uppmanar till "vredens fredag"

  Iraks unga har tagit intryck av arabvärldens revolter och uppmanat sina landsmän att sluta upp i en "vredens dag" på fredagen. Premiärminister Nuri al-Maliki som leder en framkrystad koalition ber irakierna att låta bli.

  Protesterna har pågått i flera veckor runt om i Irak, men kraven skiljer sig från andra uppror i Mellanöstern och Nordafrika. Här kräver folket inte att regeringen avgår, utan ett slut på korruptionen som genomsyrar samhället och att få drägliga livsförhållanden.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nu uppmanas demonstranterna samla sig genom upprop på sociala nätverkssajter.

  Skokastare greps

  Även den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi, som blev känd över hela världen när han 2008 slungade sina skor mot USA:s dåvarande president George W Bush, har försökt få folk att delta.

  Han greps dock när han skulle hålla en presskonferens i Bagdad på torsdagen. al-Zaidi dömdes inledningsvis till tre år i fängelse för att ha attackerat ett statsöverhuvud, men släpptes i förtid och har en villkorlig dom hängande över sig.

  Iraks premiärminister Nuri al-Maliki, ledare för den breda koalitionsregeringen i Irak som med stor möda fogades samman efter månader av maktvakuum, uttryckte skepsis mot motiven till protesterna och uppmanade folket att inte delta i demonstrationsdag.

  Saddam och al-Qaida

  al-Maliki insisterade på att han inte hindrar demonstranter att delta i protesterna utan framhöll i stället säkerhetshänsyn. Enligt al-Maliki kan de som ligger bakom den planerade protesten vara anhängare till landets forne diktator Saddam Hussein och upprorsmän inom al-Qaida.

  Den radikale irakiske shialedaren Muqtada al-Sadr uppmanade sina anhängare att inte låta protesterna urarta utan ge koalitionsregeringen sex månader på sig att komma till rätta med de offentliga samhällsfunktionerna.

  TT-AFP-Reuters

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.