IOGT-NTO: Alkohol på nätet olagligt

ANNONS
|

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO anmäler tio företag som den anser bedriver olaglig alkoholhandel till Ekobrottsmyndigheten.

Enligt organisationen hotar internetförsäljningen Sveriges alkoholpolitik.

Enligt lag är det bara Systembolaget som får sälja alkohol i Sverige. En privatperson kan beställa alkohol från länder inom EES-området och får då ta hjälp av en transportör. IOGT-NTO anser dock att nätföretagen har blivit mer än bara en transporttjänst.

-Den kan likställas med detaljhandeln eftersom de säljer till svenskar och har verksamhet i Sverige som vi anser är olaglig, säger Gazal Casselborg, förbundsjurist på IOGT-NTO, till TT.

Den som beställer hem alkohol måste betala skatt. Antingen kan beställaren själv betala in pengarna till Skatteverket eller så kan företagen göra det åt kunden.

Ekobrottsmyndigheten har tagit emot anmälan och granskar nu dels vilka typer av brott det kan handla om dels var de i sådana fall bör utredas.

ANNONS

Peder Molin, som driver sajten Handlavin.se, tycker inte att IOGT-NTO har något att komma med.

-Vi följer de regler som gäller. Vi är registrerade hos Skatteverket som distanshandel och varorna packas utanför Sveriges gränser. Vårt varulager ligger i Österrike, säger han till TT.

Ett 70-tal företag är registrerade för den här typen av distansförsäljning av alkohol, enligt Skatteverket. De betalar då in skatt månadsvis åt sina kunder.

Flera av företagen som anmälts säljer alla former av alkohol, även starksprit. På en sajt säljs den billigaste litern vodka för knappt en 50-lapp. Sajten marknadsför med att alkoholen är "upp till 70 procent billigare än på Systembolaget". Förutom frakt tillkommer då även skatt som privatpersonen själv väntas betala in.

Molin vill inte gärna att hans företag klumpas ihop med lågprissajterna.

-De sätter oss i dålig dager. Hela deras idé bygger på att man inte betalar in skatt. Om man gör det så blir det dyrare än på Systembolaget, säger han.

Ett annat anmält företag är Mathem som levererar både mat och vin direkt hem.

-Vi hjälper konsumenterna att göra en egen privatimport av vin. Man beställer en färdig matkasse och kan köpa med vin, säger vd Tomas Kull till TT.

Han poängterar att deras samarbetspartner Antipodes Premium Wines, som också har anmälts, är säljaren och betalar in skatt för vinet som importeras från andra länder.

Kull tycker inte att verksamheten är att likställa med detaljhandel, som Ica eller Coop, bland annat eftersom vinet måste beställas två veckor i förväg.

-Man springer inte i väg och köper vin via oss när man är törstig eller har ett plötsligt alkoholsug. Vi har inte vin i lager, säger han.

TT: Hur kontrollerar ni att inte personer under 20 år beställer?

-Först kontrollerar vi åldern vid köptillfället. När vi levererar är det hundraprocentig legkontroll som gäller, säger Kull.

EES-området är alla länder inom EU samt Island, Liechtenstein och Norge.

ANNONS