Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

syf4b2c2.jpg

Invånare i Gaza fruktar markinvasion

Antalet döda i oroligheterna i Gazaremsan har stigit till 18, varav tre israeler.

Nu fruktar allt fler en israelisk markinvasion.

-Vi har hört att stridsvagnar samlas vid gränsstängslet, säger ett ögonvittne.

Issam Younis på den Gazabaserade palestinska människorättsorganisationen al-Mazan säger på telefon till TT att de israeliska flygräderna mot Gaza fortsätter. Flera bomber ska ha träffat bostadsområden.

-Det finns ingenstans att ta vägen. Vi är fast. Det är 1,7 miljoner människor som lever på 365 kvadratkilometer. Vad ska vi göra? Vi stannar hemma, lyssnar på bomberna som faller i närheten och hoppas att vi klarar en dag till. Det är hemskt.

Tre av de döda uppges vara israeliska civila. Minst 150 Gazabor och tolv israeler ska ha skadats. Israeliska företrädare har sagt att räderna mot Gaza kan pågå i flera dagar och att en markinvasion inte är utesluten.

Samtidigt som israeliskt stridsflyg fortsatte att bomba mål i och utanför staden Gaza sköts palestinska raketer in över Israel. I Tel Aviv ljöd varningssirenerna på kvällen och folk skyndade sig från bussar för att ta skydd. Raketen slog dock ner i havet och ingen skadades.

Israels försvarsminister Ehud Barak godkände under kvällen ett beslut, som ger armén möjlighet att mobilisera 30 000 reservister.

Många befarar nu att Israel ska slå till med full kraft, som under invasionen av Gaza 2008-2009.

-Vi har hört att stridsvagnar samlas vid gränsstängslet, säger Issam Younis.

Rökplymer sköt upp från palestinska byggnader som träffats medan himlen ovanför Gaza randades av kondensationsstrimmor från raketer på väg mot Israel.

-Det har varit våldsamt nu på morgonkvisten. Det går raketer ut och bombardemang in. Bara när jag stod i duschen hörde jag tre-fyra smällar, säger den norske hjälparbetaren Kjetil Östnor till NTB.

Han beskriver situationen i landremsan som förfärlig.

-Vi har haft turen att kunna evakuera, men palestinierna har ingenstans att fly och inga skyddsrum att söka tillflykt i, säger Östnor, som är chef för Norsk Folkehjelp i de palestinska områdena.

Under ett akutmöte i FN:s säkerhetsråd försvarade USA:s FN-ambassadör Susan Rice Israels flygattacker och sade att raketattacker från Hamas sida skadar försöken att få ett slut på konflikten.

-Hamas säger sig ha palestiniernas intressen i åtanke, men samtidigt fortsätter man med ett våld som bara skadar deras sak, sade Rice.

Egyptens president Muhammad Mursi fördömer det han beskriver som Israels aggression mot Gazaremsan.

-Israelerna måste förstå att vi inte accepterar den här aggressionen som kan leda till instabilitet i regionen, sade han i egyptisk tv enligt Reuters.

Mursi sade också att han fört samtal om den explosiva situationen med USA:s president, Barack Obama.

Obama ringde i går upp Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Egyptens president Muhammad Mursi i ett försök att dämpa den eskalerande konflikten i Gaza.

Obama betonade för de bägge ledarna att Israel har rätt att försvara sig mot raketangrepp från Gaza., men Netanyahu uppmanades att göra allt han kan för att spara civila liv.

-Jag är utomordentligt oroad över utvecklingen och kan bara vädja om att allt våld från Gaza och mot Gaza upphör. Risken att detta eskalerar utanför all kontroll är betydande, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

BAKGRUND: Konflikten

Israel dödade på onsdagen Hamas högste militärbefälhavare Ahmed al-Jaabari i en flygräd och anföll flera mål i Gaza. Det riktade mordet på Hamasledaren väckte vrede i Gaza och befaras leda till en upptrappning av våldet. Israel har sagt att fler flygräder är att vänta och att dödandet av al-Jaabari är inledning på en omfattande Gazaoperation.

Israeliska säkerhetskabinettet gav på onsdagskvällen grönt ljus för militären att kalla in personal ur arméreserven "efter behov".

Hamas väpnade gren reagerade med att säga att Israel "öppnat helvetets portar".

Israels flygräder fick Egypten att kalla hem sin Israel-ambassadör och Arabförbundet har beslutat hålla ett krismöte på lördag. FN:s generalsekreterare har manat parterna att lugna ner sig.

USA har fördömt raketbeskjutningen från Gaza mot södra Israel och stöttat "Israels rätt att försvara sig", men uppmanar till att "iaktta försiktighet för undvika att civila skadas eller dödas".

Mest läst