Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Internetbedrägerier allt vanligare

Under de sex senaste åren har antalet anmälda bedrägerier i Västra Götaland ökat med 117 procent.

År 2006 anmäldes 146 fall av internetbedrägerier i Västra Götaland – i mitten av november i år låg den siffran på 3 567 anmälningar. Enligt Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i polisområde Storgöteborg, så luras många att tro att internet är en säker arena.

– Och det är det ju i de flesta fall, men med tanke på hur många affärer som genomförs över nätet idag så räcker det med att en procent går snett för att det ska vara en betydande siffra.

För att göra människor uppmärksamma på riskerna genomför Polisen en informationskampanj i Nordstan i Göteborg under de två kommande helgerna. Polisens volontärer finns på plats för att svara på frågor och dela ut en informationsfolder som ger tips och råd om vad man bör tänka på vid bland annat fordonsaffärer, hyra av bostad och internethandel mellan privatpersoner.

– Vi är ute efter att medvetandegöra var och en, om man känner till problemet blir man också mer uppmärksam, säger Magnus Lindegren.

Enligt honom så är den här typen av bedrägerier relativt lätta att följa upp eftersom det ofta rör sig om insättningar på specifika bankkonton. Men i och med att brotten är så talrika så blir arbetsbördan på polisen stor.

– Av alla anmälningar som kommer in så leder ungefär tio procent till en förundersökning idag, säger Magnus Lindegren.

För att möta det ökande antalet anmälda nätbedrägerier har länspolismästaren beslutat att inrätta en länsgemensam utredningsgrupp mot it-bedrägerier. Den kommer att ha sin bas i Falköping och påbörjar sitt arbete vid årsskiftet.

– Det kommer att ge oss många administrationsfördelar, vilket ökar våra möjligheter att kunna bemöta anmälningarna.

"Låter det för bra för att vara sant – är det troligtvis det!". Så står det i polisens informationsfolder och Magnus Lindegren har ett råd till alla som bedriver någon typ av handel över internet.

– Syftet för bedragarna är att lura dig, så bedöm situationen – inte personen. Försök alltid göra en rationell bedömning även om du befinner dig i en stressad situation.

Plats:

Nordstan, Göteborg

Tid:

24-25 november, kl 10.00–15.00

1-2 december, kl 10.00–15.00

Mest läst