Internet som vi känner det verkar upplösas

Nu är det klart, EU-utskottet röstade igenom ett internetfilter. Det blev ett totalt nederlag för alla som kämpat för ett öppet internet. Utskottets ja-sägare vann med stor majoritet och röstade dessutom att förslaget inte ens ska passera plenum i Europaparlamentet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Så är internet som vi känner det över nu?

Nej. Men det ser väldigt mörkt ut.

Sent ska syndarn vakna, konstaterade jag när en ytterligare en reporter ringde i morse, bara en timme innan röstningen i EU:s rättsliga utskott. För två veckor sedan skrev GP som enda tidning och varnade om utvecklingen, ifrågasatte ointresset bland medier. Läsarintresset fanns – texten var flitigt delad! – vinklarna fanns, men ändå skrevs inget. Varför? Kunskapsbrist?

LÄS MER:Karlsten: En av vår generations största politiska ödesfrågor

Kvart i tolv vaknade mediesverige. Under natten och morgonen har samtliga medier skrivit och rapporterat. Även om beslutet.

Nu är det för sent.

I utskottet satt femton ledamöter som hade bestämt sig. De röstade inte bara igenom ett direktiv som kritiserats överallt, inklusive FN:s rapportör för yttrandefrihet, utan lät det också gå direkt till förhandling, utan att passera ledamöterna i plenum.

ANNONS

Det är uppgivet – och ärligt talat ofattbart.

Det internet vi får är ett där ett filter blockerar varje bild eller video där det finns upphovsrättskyddat material, även sådant du själv äger. Du är skyldig tills motsatsen bevisas. Igen: Ett filter som stoppar olagligheter! Orwell måste vända sig i graven. Eller åtminstone ringa EU och kräva ersättning för manusstöld.

LÄS MER:Gratisfrakt från Kina är en dyr historia

Men. Det finns hopp.

Om två veckor, när plenum med sina 751 ledamöter samlas igen, kan beslutet överklagas. Det vill säga: Plenum kan kräva att de ska rösta om förslaget innan det går till trilog-förhandling. Det krävs att en majoritet av de närvarande ledamöter röstar för det, om det ska gå igenom. Skulle det gå - ingen vet riktigt hur sannolikt det är – kan plenum mest bara ge förslag till förändringar, inte stoppa förslaget i grunden.

LÄS MER:Snart tar internetkändisarna över

Och alldeles oavsett det har de två andra instanserna i trilogen, EU-kommisionen och ministerrådet (där Sverige ingår) redan godkänt förslaget.

Därför är det en mörk dag för internet. Inte hopplös, inte ostoppbar, men mycket mörk.

Internet som vi känner det verkar upplösas.

ANNONS