Intern kritik mot SD:s nolltolerans

ANNONS
|

Partistyrelsens och dess medlemsutskotts framfart väcker känslor i partiet. Minst fem motioner till landsdagarna i Västerås den 22–24 november tar upp de många uteslutningarna, sättet de har gått till på och vad som egentligen ligger bakom att folk sparkas ut. Begreppet dubbla måttstockar, som kan läsas som att man har lättare att klara sig ju högre post man har i partiet, återkommer i motionerna. Det talas om rättsosäkerhet.

Starka känslor

I en motion sägs det att uteslutningarna har rört upp "starka känslor och en känsla av maktlöshet" hos gräsrötterna.

En motionär vill ha stopp för nolltoleransen, alternativt att den inte ska gälla för sådant som sagts, skrivits eller gjorts före dagen då partiledaren Jimmie Åkesson proklamerade den i oktober 2012.

ANNONS

Åkesson skrev, i ett internt brev med lokalpolitiker som de huvudsakliga mottagarna, att det inte finns plats för "extremister, rasister eller rättshaverister" i SD.

–Vi har sedan valet uppmärksammats på ett antal fall där kommunpolitiker eller andra lokalt runt om i partiet gör uttalande som är oacceptabla. När man tittar på det sammantaget så är det helt enkelt för många och vi måste uppifrån sätta ned foten och tala om att det räcker nu. Nu behöver vi ha en storstädning, sade Åkesson till TT i oktober 2012.

Skandal exploderade

Kort därefter exploderade den så kallade järnrörsskandalen med mobilfilmen från 2010 i Expressen där ledande SD-namn i riksdagen uppträdde sexistiskt och rasistiskt och beväpnade sig med järnrör efter en festnatt i Stockholm. Det ledde till att den ekonomisk-politiske talesmannen Erik Almqvist lämnade sina uppdrag och den rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth blev av med talesposten. Ekeroth sitter dock kvar i riksdagen, syns ofta i talarstolen och har internationella kontakter för partiet.

Under 2013 har 26 personer uteslutits ur SD. I våras kastades ett dussin företrädare i Västsverige ut, inklusive toppnamnet Patrik Ehn i Göteborg. Ehn måste bort, hävdade partiet, på grund av sin bakgrund i nazistiska och extremistiska organisationer och för en lång rad uttalanden och händelser.

ANNONS

En SD-företrädare i Göteborg säger till TT att det uppstod stor oro i samband med uteslutningarna och folk undrade hur långt tillbaka i tiden partiet skulle gräva i sociala medier för att leta efter skäl att sparka ut någon. Och den dåliga insynen i medlemsutskottets arbete göder misstankar om att företrädare döms olika.

Debatten på landsdagarna kan få extra bränsle av Aftonbladets avslöjande om vad den vice partiledaren Jonas Åkerlund sade i partiets närradio för elva år sedan, då han pratade om en halv miljon invandrare som parasiter som borde skickas tillbaka dit de kom ifrån.

Jimmie Åkesson har helt kort sagt att han nöjer sig med Åkerlunds förklaring. Åkerlund sade att han var "politiskt omogen" när han talade om parasiter.

Fakta: SD:s landsdagar

Landsdagarna är Sverigedemokraternas högsta beslutande möte.

Hålls vartannat år, i år i Västerås 22-24 november.

166 ombud med rösträtt ska bland annat välja partiledare och partistyrelse. Jimmie Åkesson lär väljas om.

Mötet ska behandla program om kriminalpolitik, arbetsmarknad, EU-valplattform, djurskydd och landsbygd samt 132 motioner.

(TT)

Fakta: SD i valet 2010

I riksdagsvalet 2010 fick SD 5,7 procent (339610 röster) och kom för första gången in i riksdagen.

Partiet har 20 riksdagsmandat.

I kommunerna fick partiet 612 mandat, mandat som partiet haft svårt att fylla. 59 av mandaten är obesatta.

ANNONS

I landstingen har partiet 68 mandat.

I Novus oktobermätning, där opinionsinstitutens resultat har vägts samman, fick SD 9,4 procent.

(TT) Källa: Valmyndigheten, Novus

ANNONS