Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Intensiva förhandlingar efter valet

  Valet är överstökat. Nu är det upp till Socialdemokraterna att hitta rätt samarbetspartners.

  Det framkom på måndagsförmiddagen när socialdemokraternas representantskap sammanträde i Vänersborg för att analysera läget efter omvalet. Gert-Inge Andersson (S), regionråd och ordförande i regionstyrelsen, konstaterade efter valet att han inte har några låsningar och att representantskapets styrelse på måndagsmorgonen gav honom mandat att förhandla vidare med sex av de sju partierna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Strävar efter majoritet

  Målet är att finna en politisk majoritet eller en överenskommelse där socialdemokraterna kan regera vidare som minoritet med flera andra partier:

  – Vi vill i första hand sträva efter att få en majoritet, alltså över 75 mandat, eftersom regionen behöver det, säger Gert-Inge Andersson.

  – Men det är bråttom eftersom vi måste ha en skriven uppgörelse klar inom två veckor. Det blir tufft men det är nödvändigt, menar Gert-Inge Andersson.

  Lösning diskuteras

  Flera olika alternativ skissas nu bakom dörrarna i residenset i Vänersborg:

  *Samarbete S - MP - FP. Ger exakt 75 mandat. Med c blir det 84 mandat

  *Samarbete S - V - MP och med C och FP som stöd utan "regeringsdeltagande"

  * Bred uppgörelse mellan S - V - MP med hela alliansen i viktiga frågor för att undvika inflytande från Sverigedemokraterna med deras nio mandat.

  "Inte låsa in sig"

  Gert-Inge Andersson betonar att partiet varit mycket noga med att inte låsa in sig i några block överhuvudtaget. Nu är det hans sak att hitta en möjlig uppgörelse som kan ge 75 mandat på ett eller annat sätt.

  Socialdemokraterna kommer tillsammans med V och MP att även i fortsättningen ha majoritet i regionstyrelsen och i nämnder och styrelser eftersom de platser som Sjukvårdspartiet lämnar kommer att besättas av socialdemokrater.

  Socialdemokraterna får ytterligare en regionrådspost och den besätts enligt vad GP erfar av Kerstin Brunnström eller Frank Andersson från Göteborg.

  Bertilsson kritisk till fortsättning

  Sjukvårdspartiets ledning kommer att lägga partiet i malpåse i ett par år. Partiet åkte ur regionfullmäktige med sina 2,7 procent av rösterna. Regionrådet Billy Bertilsson lämnar sin post och han är också osäker om han överhuvudtaget kommer att fortsätta:

  – För min del är det här inget problem. Jag har tyckt det varit jobbigt med alla möten och resor till Vänersborg och jag är osäker på om jag fortsätter om två år. Jag har massor att göra i mina andra verksamheter som försummats under den här tiden som heltidspolitiker.

  – Vi kommer att lägga partiet i malpåse eftersom det inte finns någon anledning att driva frågorna utanför regionfullmäktige som jag ser det. Jag beklagar valresultatet för de medarbetare som slitit hårt med valrörelsen, men för egen del är det här inget problem. Jag har annat att göra.

  "Fegt att lämna"

  Många frågar sig om moderaternas gruppledare Johnny Magnusson skall lämna politiken efter att partiet backade och efter allt bråk kring hans person under valkvällen:

  – Det vore fegt, menar han själv.

  – Jag har ett ansvar mot väljare som valt in mig och får fortsätta under mandatperioden. Däremot är det socialdemokraterna som har initiativet vad gäller att bilda regering i regionen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.